Hlavní obsah

Bleskový trénink: Krev a hry

Praha

Další díl bleskového seriálu nás naučí trénovat efektivně, a přitom časově nenáročně. Pokud nemáte zrovna času nazbyt, a přesto se chcete udržovat ve formě, či se dokonce i zlepšovat, jste tady správně. Na samotný trénink nám stačí 20 minut. Pojďme na to!

Foto: asics.com

I krátké, avšak intenzivní tréninky mohou přinášet své ovoce.

Článek

Jak už samotný název tréninku možná trochu naznačuje, půjde tady o střídání tvrdých, náročných pasáží s pasážemi méně náročnými. Podpoříme tak svou výdrž a naučíme tělo zbavovat se laktátu i pod zátěží. Nohy nás zkrátka budou bolet a my se s tím zkusíme vyrovnat doslova a do písmene za běhu. Vyklusávací pauzy jsou krátké, můžeme tak profitovat také z rostoucí aerobní vytrvalosti.

TRÉNINK - Krev a hry
(zahřátí ‒ alespoň 5 minut, lépe však 10)
3 minuty na doraz (na 100 %)
80 vteřin výklus
3 minuty velmi rychle (na 80 %)
80 vteřin výklus
3 minuty na doraz (na 100 %)
80 vteřin výklus
3 minuty velmi rychle (na 80 %)
80 vteřin výklus
3 minuty na doraz (na 100 %)
(závěrečný výklus ‒ alespoň 5 minut)

Poběžíme pětkrát po třech minutách, přičemž liché úseky jsou obtížné, v maximálních možných rychlostech (na 100 %), sudé úseky běžíme poněkud volněji, ale stále s důrazem na rychlost (na 80 %). Úseky prokládáme 80vteřinovým výklusem.

• Začátečníci zpočátku nepůjdou tak „na krev", ale upraví si náročnost lichých úseků na cca 80 % a sudých na 60 %. Také výklus mohou prozatím nahradit chůzí.

• Pokročilí mohou variovat terén a ideální povrch běžeckého oválu nahradit přírodní stezkou nebo během v kopcích. Pokud už jste hodně silní v kramflecích, můžete také zkusit zkrátit regenerační výklus a nasazovat jednotlivé úseky dříve po sobě.

UPOZORNĚNÍ: Před každým intenzivním tréninkem je nesmírně důležitá zahřívací fáze. Věnujte proto pár minut na konto pomalejšího startu, zahřátí vašeho běžeckého motoru. A po ukončení tréninku zvolna pár minut vyklusejte, ať tréninková jednotka nekončí ostrým střihem maximální vypětí/absolutní uvolnění. Čím starší jste, tím více je pro vaše tělo potřebná i fáze „warm up" a „cool down". Dobré je věnovat pár minut také protahování.

Reklama

Související témata: