Hlavní obsah

O Mortonově noze a paličkových prstech

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

„No to je tedy nápad, nastrkat nervy přímo mezi kosti, přírodo…“ posteskne si nejeden majitel tzv. Mortonovy nohy. Přesněji se tomu říká Mortonova neuralgie, protože tu jde o útlak nervu nejčastěji mezi hlavičkami druhé a třetí nebo třetí a čtvrté zánártní kůstky.

Foto: Profimedia.cz

Ve zdravé noze zdravý běh, dalo by se říci.

Článek

Tento zdravotní problém se projevuje jako „kámen v botě", brnění či vystřelování do třetího nebo čtvrtého prstu na noze při chůzi, běhu nebo delším stání a vymizí, když si sednete a zujete boty. Postižený nerv je stlačen, dalším drážděním tu vzniká zánět. Nervová vlákna zvětšují svůj objem, čímž je prostor ještě menší a přirozená regenerace horší. Je-li v místě zánět, může noha bolet i nezatížená. To už může být docela vážný problém, jehož neřešením se na postiženém nervu vytvoří jakýsi „uzlík", kterého se tak snadno nezbavíte.

Jaké jsou příčiny?

"Útlak nervu je způsobený propadnutou příčnou klenbou a chronickým mechanickým drážděním kostí nártu o nervovou tkáň", potvrzuje Mgr. Iva Bílková z pražské Fyziokliniky, kam nejen běžci se svými bolístkami přicházejí. O příčné klenbě, ploché noze, příčinách i cvičení jsme již psali v minulých dílech. Vyšší výskyt Mortonovy nohy u žen lze vysvětlit především dvěma hlavními příčinami: nošením příliš těsné obuvi s úzkou špičkou, často na vysokých podpatcích, a ochabnutí (ale i přetížení) vazivových struktur nohy.

„Úzká přední část obuvi nedovoluje noze využít svou schopnost rozšířit se při došlapu a snášet zatížení, které je na ni kladeno při chůzi. Vysoký podpatek úplně vyloučí patu z opory a téměř celá váha těla se přesune na přední část nohy, hlavně na záprstní kosti", vysvětluje fyzioterapeutka.

Ke zborcení příčné klenby dále přispívá nadváha, změny po těhotenství a porodu (povolení vaziva v důsledku hormonálních změn), i dědičné dispozice. Žena obvykle také nemá tak pevný vazivový aparát jako muž, což ale neříká, že muže Mortonova neuralgie nedoběhne. Další z příčin mohou být i kostní změny v podobě výrůstků. Často se tu kombinuje příčně plochá noha s vbočeným palcem a paličkovými prsty.

Neváhat

Zatímco takto postižená noha bolí zpočátku jen občas, po delší námaze, neřešený problém se stává chronickým i s klidovými bolestmi. V časných stadiích je léčba obvykle jednoduchá, jak to popsala pacientka B.: „V každém kroku mi bylo, jako kdyby mi nohou projel nůž. Doktorka mi doporučila ortopedické vložky a srdíčka do bot a mám pokoj".

Nenechat problém zajít příliš daleko doporučuje i fyzioterapeutka Iva Bílková: „Dejte prstům volnost v dostatečně široké obuvi. V akutní fázi zánětu méně zatěžujte nohu a dopřejte jí rehabilitaci v podobě jemných masáží, mobilizací, protahování zkrácených svalů nebo aplikace fokusované rázové vlny, které neinvazivně léčí zánět nervu. Po odeznění potíží dále cvičte se zaměřením na nápravu příčné a podélné klenby, například Freemanova malá noha, trojbodová opora apod. Pro podporu příčné klenby můžeme využít pevný tejp nebo naopak pro správnou funkci svalů, správné postavení kloubků nohy a palcového kloubu či pro uvolnění prostoru kolem nervu aplikujeme pružný kineziotejp.

Nůž jako poslední pomoc

Pokud všechny dostupné prostředky selžou, je tu ještě skalpel – exstirpace (vynětí) postižené části nervu. Protože operace také není bez rizika, může být poškozena citlivost v přilehlé oblasti. Problém ale určitě neodkládejte. Nesnažte se bolesti v noze uhýbat odlehčováním v chůzi a běhu, přičemž byste snadno přetížili jiné struktury těla. Řetěz dalších potíží v kolenou, kyčlích, páteři i krku za to nestojí.

Máte kladívkové (či také paličkovité) prsty?

Tento problém má mnoho společného s předešlým. Jde o statickou vadu nohy, na jejímž začátku bývají rovněž úzké a krátké boty. Problémy se tak mohou kombinovat již od dětství. „Lidé si nedávají pozor při výběru bot ‒ pak často dochází ke kladívkovitým prstům. Na vině jsou i malé ponožky, které prsty stahují. Ty se mohou při praní a sušení v sušičce dále srazit," konstatuje fyzioterapeutka Iva Bílková.

Děti by měly mít v nových botách prostor 1,5 centimetru navíc. To si už uvědomují i někteří výrobci dětské obuvi. „Dospělí prostor v botě nemají nikdy," pokračuje fyzioterapeutka. Prsty jsou pokrčené v nesprávné pozici a časem dochází k tuhnutí v jejich drobných kloubech a zkracování šlach prstových ohybačů". V obuvi se pak tvoří otlaky na místech krytých jen kůží. Při dalším dráždění se ozve i okostice – dochází k tvorbě výrůstků. Nejen že to nevypadá hezky, ale především tu dochází ke změnám v zatížení chodidla a poruchám nervového vnímání informací z nohy do mozku. Mění se tak stereotyp chůze. A odnáší to i běh.

K tomu nedojde přes noc, ale náprava je pak po několika desetiletích také složitější. Noha se znovu učí tříbodové opoře a udržení klenby podélné i příčné. Zlepšuje se propriocepce zprvu na rovné podložce, později i na měkkých a nestabilních, balančních podložkách a dynamické plošině. Do terapie je vhodné zařadit i metody na neurofyziologickém podkladě jako je Senzomotorická stimulace podle Jandy a Vávrové, manuální měkké techniky, mobilizace pro odstranění kloubních blokád a obnovení pohyblivosti. Dopřejte si také pedikúru. Nezanedbávejte pravidelnou péči o nohy, od nichž chcete rychlost, a mnoho uběhnutých kilometrů.

Reklama