Hlavní obsah

Strategie na půlmaratón

Praha

Čas pádí jako bláznivý a největší půlmaratón na území naší republiky se nebezpečně přibližuje. Na přípravu už není čas. Budeme tedy doufat, že jste nic neponechali na poslední chvíli, řádně trénovali dle našich rad, nezanedbávali ani regeneraci, a dnes se podíváme na samotnou závodní strategii. Je to tak, prostě vystartujeme a běžíme, dokud těch proklatých 21 kilometrů a 97,5 metrů neuběhneme. I zde ale platí určité zákonitosti.

Foto: RunCzech

Aby se váš půlmaratón nikdy nedostal do úzkého místa, stačí dodržet pár pravidel.

Článek

Poloviční maratónská vzdálenost láká stále více běžkyň a běžců. Je mezi nimi dokonce oblíbenější než ta maratónská, alespoň co se vývojových trendů týče. Její zdolání není úplně zadarmo, ale je přeci jen poněkud snazší než u plnohodnotného maratónu. Aby vaše píle v přípravě přinesla co nejvíce ovoce, je dobré dodržet pár základních pravidel.

Start!

Ještě než se, roztřeseni pochopitelnou nedočkavostí, přenesete přes startovní čáru, budete poměrně dlouhou dobu vystávat v řadících koridorech na startu. Nedejte šanci prochladnutí a vezměte si něco na sebe, než vyrazíte. Stačí starý svetr po dědečkovi nebo rozpadající se mikinu, kterou byste už beztak vyhodili. Výborně zahřeje a vy pak bez sebemenšího pocitu provinění odhodíte inkriminovanou oděvní součástku a vyběhnete. Někomu stačí třeba i velký igelitový pytel na odpadky, do jehož dna udělá menší díru, tou provlékne hlavu a zahřívá se. Je pravda, že neprofoukne a neproprší, ale taky se v něm můžete pěkně zapařit.

„Na závodech RunCzech běžecké ligy to takto funguje. Odložené věci posíláme k využití na Armádu spásy. Dáváme jim vše, co zbyde na startu a běžci si po sesbírání nevyzvednou. Většinou jde o starší svetry, tepláky a mikiny. Počet se liší podle účastníků na jednotlivém závodě, ale obecně lze říci, že se pohybuje ve stovkách až tisícech kusů," doplňuje Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech.

Takže už?

Začínejte pomalu, mírně, s rozvahou! To je asi nejdůležitější rada, kterou vám můžeme dát. Mnoho běžců, především začátečníků, vyrazí příliš rychle. Je to pochopitelné. Závodní sváteční atmosféra, fanoušci křičí a plácají rukama... ale nenechte se vyprovokovat. Šetřete síly. Pokud nějaké zbydou, můžete je všechny využít na posledních kilometrech.

Po zhruba třech čtyřech kilometrech byste už měli nalézt své stabilnější tempo, jímž se budete posouvat kupředu. Pokud vám vyhovuje držet se někoho s rovnoměrným tempem a nic dalšího nesledovat, můžete se přivěsit na vodiče s vašim optimálním časem.

Občerstvení

Zpravidla na pátém kilometru bývá první občerstvovací stanice. Můžete ji využít, ale nemusíte. Záleží na vašich zvyklostech, okolní teplotě a mnoha dalších faktorech. Každopádně se udržujte zavodněni tak, jak jste zvyklí z předchozích tréninků, kdy jste ladili i stravovací a picí návyky.

• Mnohokrát jsem si ověřil, že trénovaný člověk může 21 kilometrů i za poměrně vysokých teplot zvládnout bez jediného napití. Musíte být na to ale zvyklí! Když jsem se ptal kamaráda Yannicka na jeho tajemství, kdy jsme při 25 °C absolvovali půlmaratónský trénink v tempu hodně pod 5 minut na kilometr, lakonicky pravil, že v armádě běhali 15 kilometrů s 15kilovým batohem na zádech a taky jim nikdo pití nepřinesl.

Časem svůj běh vyladíte tak, že najdete svou optimální míru zavodnění a nebudete ztrácet čas pitím, když to nebude nutné, a nebudete se zdržovat ani zdlouhavým čůráním v keřících u cesty.

Říká se, že běžec by měl být zhruba v první třetině závodu zdrženlivější a malinko pomalejší. Postupné zrychlování (tzv. negativ split) na dlouhých závodech je už ale vyšší dívčí. Pokud je to váš první půlmaratón, nechte se vést jen svou radostí z pohybu. Nic jiného nebudete potřebovat.

Poslední třetina

Na zrychlení, pořádné zatopení pod kotly přichází čas na 15. kilometru. Teď to pořádně rozbalte. Pokud jste zvyklí na energetické gely či jiné legální podpůrné prostředky, nasypte do sebe poslední dávku, zapijte a pak se už ničím nezdržujte. Poslední třetina závodu bude vyžadovat vaši plnou koncentraci, co se týče běžeckého stylu. Únava si tady už zpravidla vybírá svou daň. Přesto si znovu a znovu kontrolujte celkové držení těla a efektivní běžecký styl. Ušetříte drahocennou energii. Tu si nechte na efektní zakončení závodu ‒ ladný gepardí sprint do cíle před zraky rozradostněných dívek vaší věkové kategorie (případně chlapců, jste-li dívka-běžkyně).

Cíl!

Gratulujeme! Jste v cíli a na čase nezáleží. Tady za tou čárou je totiž každý vítěz ‒ sám nad sebou. Právě se vám podařilo uskutečnit něco, na co většina populace nemá odvahu ani pomyslet!

Reklama

Související témata: