Hlavní obsah

Běžec jen neběhá. Potřebuje koktejl, který vystaví lepšího atleta

Praha

Otázka, která přijde do hlavy každému. Jak často běhat, aby byl trénink a běhání nejprospěšnější vašemu tělu, výkonům? Toto je ale jen jedna otázka do zlaté tréninkové trojce. Dále to jsou vzdálenosti, které si nakládáte, třetí je rychlost. Základ je jednoduchý, běhat by se mělo několikrát týdně, aby se dostavil progres. Někteří elitní běžci se oddávají sportu až čtrnáctkrát týdně. Tento stav se ale naprosté většiny netýká. To je tak, když je sport prací.

Foto: RunCzech

Na světě běhají milióny lidí. Patříte mezi ně i vy?

Článek

Dostat jedinou a správnou odpověď, nelze. Můžete uvažovat, přemýšlet, ale vždy do plánu promluví více proměnných. Minimem podle serveru running.competitor.com je starat se o své tělo každý den. Jak snadné.

Nejde jen o běhání, ale další doplňkové sporty, regeneraci, stravu, pitný režim. Vše se vším souvisí. Pokud toto budete provádět každý den, snížíte riziko vzniku chronických onemocnění, zlepšíte svoji výkonnost, budete žít déle, než když tomuto všemu dáte prostor jen dva dny v týdnu.

Trénink posiluje nejen vaši fyzičku, ale také srdce, cévy, odbouráváte tuk, svaly lépe pracují a sílí. Intenzitu běhu držte v rozmezí 60 - 90 procent maximální tepové frekvence, délka běhu u začátečníků 30 – 60 minut. Pamatujte, že navyšování dávek by nemělo přesáhnout více než deset procent týdně.

Nejde jen o běh, jde o mix

Co se týče samotného běhání a budování formy měli byste nazouvat běžecké boty aspoň třikrát týdně, to pro udržení. Kdo chce více, musí také více dát, aby dostal. Do ostatních dnů zapojte plavání, jógu, posilování, masáže. Postupem času se od nabíhání „obyčejných" kilometrů propracujete k intervalovým, vytrvalostním a rychlým tréninkům. Mix, který vám dá vyšší progres, koktejl, ze kterého vystavíte lepšího běžce.

Jak začít a plánovat? Primárním stavem by se měla stát frekvence třikrát až čtyřikrát týdně. Hobby běžci se nemohou srovnávat s profesionály, elitou. Vše má svůj čas, vývoj. I ti nejlepší začínali takto. Postupně, vše má svůj čas, nic neurychlíte. Pokud jste běžcem, který se vrhá do kilometrů každý den, zvyšujete šanci na zranění. Navíc může dojít k přetrénování. Pokud chce být sportovec lepší, výkonnější, musí i odpočívat, regenerovat.

Běh dvakrát denně. Taková frekvence si vyžaduje už velkou porci všeho - čas, strava, pitný režim, regenerace, kompenzační cvičení, správné plánování. Jde o tréninky, které musí mít svoji posloupnost, musí směřovat k určitému cíli. Pokud máte toto v plánu podstoupit, čeká vás aspoň 150 kilometrů týdně. Jestliže máte tuto nálož vydržet delší dobu, nejde házet tréninky jen tak od boku, najděte si trenéra. Tohle už je jiný level, tohle už není hřiště hobíků.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články