Hlavní obsah

Co takhle trénink po vzoru britské pěchoty?

Stále více dnes nabírají na popularitě nejrůznější spartan racy, army runy, predátoři, gladiátoři a jiní - oři. Ve Spojených státech se dokonce začíná spekulovat o tom, že právě oni mohou za odliv běžců z městských maratónů. Každý chce být dnes alespoň na chvíli tím tvrďákem v maskáčích. I my, co doma vzorně opečováváme nejdůležitější průkaz opravdového muže ‒ modrou knížku. Jak ale vypadá třeba takový trénink skutečných vojáků? Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku.

Foto: Profimedia.cz

Běhej jako voják!

Článek

Ano, i vojáci hodně běhají. A od dob Emila Zátopka se toho zase tak moc nezměnilo, běhají i v kanadách. Kupříkladu v britské armádě už ale nespoléhají jen na jalovou kilometráž, ale orientují se na vysoce intenzivní tréninky (HIIT ‒ high intensity interval training). Jednak vycházejí z klesajícího mezního užitku každého dalšího kilometru, jednak postupují logicky. Na bojišti většinou voják také nepotřebuje uběhnout dva maratóny v kuse, ale spíše v různých intervalech vydat maximum.

TRÉNINK VE STYLU MILITARY
běh 600 metrů
50 angličáků
běh 600 metrů
50 kliků
běh 600 metrů
50 výskoků s přítahem kolen
běh 600 metrů
50 sed-lehů

A když jsme u toho maxima, věnují se mu alespoň pětkrát týdně v minimálně hodinové lekci extra náročného tréninku. Běh střídá krutá dřina a nezměrné úsilí střídá běh. Co se v armádě, alespoň prý v té britské, hodně mění, je tréninkový přístup. Nyní je už dovoleno, ne-li dokonce uděleno rozkazem zažívat u tréninku také legraci a zábavu, rozvíjet pozitivní motivaci či kolektivního ducha. A ke slovu se dostávají i pokročilé regenerační techniky.

Ale dost teorie, přistupme k praxi: 600metrový úprk prostřídáme vždy sérií cviků po 50 opakováních. Zabrat dostane úplně všechno. Nohy, záda, ruce, břicho. Aerobní i anaerobní součást našeho já, vytrvalost i výbušnost. Zkuste takový trénink zařadit do svého programu alespoň jedenkrát za týden a uvidíte ty pokroky!

A kdyby vás to náhodou chytlo, a vy jste se opravdu chtěli odít v khaki šat, můžete si zkusit test pro přijetí do Armády ČR.

NORMY FYZICKÉ ZDATNOSTI
běh 6 kmdo 30 minut
sed-lehminimálně 33/min.
klikminimálně 19/30 vteřin
skok daleký z místaminimálně 182 cm

Reklama

Související témata:
HIIT