Hlavní obsah

TRÉNINK: Běžecké enduro ‒ modernější forma fartleku?

Praha

Šílenci na horských kolech neznající bázeň, hanu, ani pud sebezáchovy svého času vymysleli jednu geniální věc ‒ enduro. Hlavním znakem téhle disciplíny je to, že se neměří čas po celé trati závodů, ale jen sekce vedoucí z kopce. Transferové pasáže se sice musejí zdolat v určitém rozumném limitu, do kumulovaného času se ale nezapočítávají. Co podobný princip zapracovat i do běžeckého tréninku?

Foto: Profimedia.cz

Nová dimenze tréninku - enduro fartlek!

Článek

Trénovat rychlost, zvyšovat VO2 max a ty nejméně oblíbené sekce si dát naplno? Zkuste tento novodobý fartlek! Na svém dalším výběhu běhejte na 80-90 % všechny kopce vedoucí směrem dolů, které potkáte. Délka těchto „měřených" úseků by měla představovat od 400 metrů do 2 kilometrů a celkově za trénink bychom se měli dostat zpočátku na zhruba 2 kilometry, později až na kilometrů 5.

Ve světě tento koncept nezůstal nepovšimnutý. Například ve Francii už pár let existují závody postavené na podobném endurovém principu. Běžíte velký trailový závod, ale měřené jsou jen některé úseky, převážně downhilly. Mezi nimi jsou přechodové (transferové) sekce, které můžete překonávat v podstatě v libovolném tempu a užívat si tak okolní přírodu, čerstvý vzduch, setkávání s přáteli nebo se v klidu občerstvit...

Je to geniální kombinace tréninku a závodů. Dáte si do těla, ale zároveň máte v průběhu závodu možnost několikrát si beztrestně odpočinout. Člověk své tempo lépe přizpůsobí podmínkám, možná i lépe pozná sám sebe a své limity, takže teoreticky méně hrozí zranění nebo kolapsy z přecenění vlastních sil. Než tento typ závodů dorazí i k nám, máte možnost implementovat jej do svých tréninků a vnést trochu moderny do své tréninkové klasiky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články