Hlavní obsah

Čipera, který se nechce zastavit. To je kandidát na nejaktivnějšího důchodce

Praha

Patří mezi nejaktivnější důchodce ve Velké Británii. Přestože mu bude skoro sedmdesát let a má srdeční onemocnění, Philip Howells je na půli cesty k dosažení svého snu. Tím je zdolání 333 maratónů. Na věk a cíl rozhodně kuráž má.

Foto: The Telegraph

Philip Howells neleží na gauči, to ho nebaví.

Článek

"Jediná omezení jsou ta, která si sami nastavíte," řekl osmašedesátiletý běžec z Ledbury pro The Telegraph. V těchto dnech se Howells připravuje na svůj 168. maratón. Vrásky si ale velké nedělá. "Jakmile máte sebedůvěru, můžete dokázat cokoliv," razí svoji vizi.

Bývalý armádní důstojník v životě také prodával díly do počítačů. Maratóny začal pravidelně běhat, když mu bylo třiapadesát let, v průměru jich dokončil třináct za rok.

"To jsou všechno přímé maratóny. Uběhl jsem ale také šedesát ultra maratónů," připomněl. A neběhá jen v Anglii. Jeho nohy jsou také obtisklé v Jižní Africe. „Tam to je těžké, je to ale životní zkušenost, která vás formuje," nestěžuje si důchodce.

Nemocné srdce mu nebrání sportovat

Protože Howells patří mezi nejlepší vytrvalce ve svém věku, byl zařazen do užšího výběru o nejaktivnějšího britského důchodce. Vybraní musí prokázat, že žijí po šedesátce aktivněji než roky předtím. A tady to platí.

"Jsem také cyklista, dělám i triatlon. Plavu prsa, ale teď se učím kraul, abych byl rychlejší a zlepšil si čas. Mám v plánu Ironmana," představuje své plány Howells, který nedávno dokončil svůj 167. maratón, a to přesto, že jeho srdce není v pořádku. Trpí srdeční arytmií.

Reklama

Související témata: