Hlavní obsah

Veganská bestie překonává i námořní pěchotu

Cesta legendy pokračuje. Scott Jurek stále běží na rekord. Odvážlivec vyrazil před necelými třemi týdny na Katahdin, což je nejvyšší hora amerického státu Maine. Pokouší se překonat rychlostní rekord na Appalachian Trail (Apalačská stezka). Celkem jde o 3500 kilometrů. Tuhle trať musí zvládnout pod 46 dní a 11 hodin, pak bude nejlepší.

Foto: Facebook: Scott Jurek

Scott Jurek v Blue Ridge Mountains.

Článek
Fotogalerie

Stále běží. Pro drtivou většinu lidí na světě těžko představitelný závod. "Je to neuvěřitelný výkon, kterého chce dosáhnout," řekl pro roanoke.com Blaine Lewis z Roanoke, města na jihu státu Virginie. Tam také tento legendární běžec před pár dny proběhl. Místní vytrvalci a nadšenci se k němu na kus cesty připojili. Nabídli mu veganské občerstvení a slova uznání, povzbuzení.

Před pár hodinami měl Jurek v nohách jeden z milníků cesty - 800 mil (1287 kilometrů). "Je to trochu úděsné. Nikdy jsem neuběhl 560 kilometrů za týden, které musím teď zdolat," přiznal Jurek na startu své cesty.

"Osm set mil je ohromujících, děláš to skvěle, Scotte," napsala mu na Facebook Nadia Worobijová. A není sama. "Padesát mil denně, jsem omráčený. Ani u námořní pěchoty jsem neběhal padesát mil denně," přidal se Paul O'Fallon. "800 mil za 18 dní! Veganská bestie!" nerozpakoval se vyjádřit Scott Lawson. "Neuvěřitelně inspirující, Scotte! Perfektní příklad toho, co můžeme udělat, pokud jsme si něco umínili. Děkuji," přidal se Tim Anderson.

Jedenačtyřicetiletý ultramaratónec je významnou personou v běžecké komunitě. Na svém Facebooku má více než 135 tisíc přátel. V posledních dvou týdnech návštěvnost a oblíbenost narůstá. Není divu, tady se píše část běžecké historie.

Jurkova cesta
Apalačská stezka je dálková turistická trasa na východě Spojených států, která se nachází v Apalačských horách. Délka dosahuje vzdálenosti okolo 3500 kilometrů a patří mezi nejoblíbenější v USA. Stezka, která byla vybudována ve 20. a 30. letech 20. století, začíná na jihu na Springer Mountain v Georgii a končí na hoře Mount Katahdin ve státě Maine.

"Spálím 5000 až 6000 kalorií denně. Někteří lidé říkají, že jsem za rekordním tempem, ale já to doženu," věří svým schopnostem Jurek, který se nad Roanoke nechal zvěčnit i na fotogenické skalní plošině McAfee Knob, odkud je nádherný výhled na Blue Ridge Mountains.

Současný světový rekord má v nohách Jennifer Pharr Davisová z roku 2011, a to 46 dní, 11 hodin a 20 minut.

Jurek zná své tělo, neběhá pár týdnů, ale roky. Ví, jak regenerovat. Má zkušenosti, ví, co jeho tělo potřebuje přijmout. A maso to v jeho případě rozhodně není. "Myslím, že hodně dělá svalová paměť, dělám to přes dvacet let. Jedním z hlavních věcí je poskytnout správné palivo, poté být schopen regenerovat a vrátit se zpět."

Reklama