Hlavní obsah

Skandální odhalení! Tam, kde by to snad ani nikdo nečekal

Praha

Běhání je sport veskrze populární a po zásluze oblíbený a zdravý. Běžci však nežijí na izolovaném ostrově daleko, daleko odsud někde uprostřed oceánu. Proto i do jejich světa občas proniknou nešvary moderní civilizace, mezi něž patří i problematické, či přímo zakázané látky. Někdy je potřeba volat vyšetřovatele, policii, někdy spíše lékaře. Poučíme se někdy z chyb druhých, abychom je my sami nemuseli opakovat?

Foto: Profimedia.cz

Láhev naštěstí nenašla svůj cíl. (ilustrační foto)

Článek

Kdo do tebe láhví, ty do něj...

Že běhání maratónů není jen radost, slast a med, se nedávno přesvědčili účastníci největšího maratónu v Lucembursku ING Night Marathon. Jistý poberta ve značně podroušeném stavu se rozhodl sehrát s účastníky probíhajícími kolem něj obdobu ruské rulety. Uchopil tlustostěnnou skleněnou láhev od alkoholického nápoje a vší silou jí mrsknul do davu.

Jeho počínání už na vlastní oči sledoval uniformovaný policista, nebyl však natolik blízko, aby výtržníkovi stačil v jeho násilném činu zabránit. Skleněný projektil a následně rozlétnuvší se střepy jako zázrakem nikoho nezranily. Násilník kladl sveřepý odpor, a tak jej policisté museli zpacifikovat pomocí donucovacích prostředků. Zadržený nejprve putoval na záchytnou stanici a teprve druhý den skládal účty ze svých nepěkných činů.

Chorvatsko modernizuje?

To v hornorakouském Linci měli nedávno jiné starosti. Tedy ne že by snad měli něco proti tomu, že Linz-Marathon vyhrála Chorvatka Danijela Kuna. To chraň bůh! Přeci jen jsme všichni kdysi patřili do společné habsburské říše. Ale když po závodě na dopingové kontrole objevili v její krvi zakázaný derivát EPO Darbepoitin, trochu se jim svraštělo mocnářské obočí. (EPO, či Erythropoetin je lidský hormon stimulující tvorbu červených krvinek. Používá se při léčbě některých onemocnění ledvin. Ve sportu je zneužíván pro výrazný efekt zvyšování fyzické výkonnosti.) Čas Chorvatky 2:43:55 by na vítězství sice stačil, ale spíše to vypadá, že si zlatou medaili nakonec odnese její krajanka Nikolina Stepan, jež utrpěla porážku až v závěrečném spurtu.

Kunovou národní svaz okamžitě suspendoval. Na další kroky, jako je třeba čtyřletý zákaz startu, nebo vrácení poslední medaile, se teprve čeká, až bude k dispozici druhý, kontrolní test vzorku krve. Doufejme, že takové případy jsou ve světě masově tak oblíbeného sportu spíše ojedinělé a že většina běžců ve svém sportovním odvětví hledá něco jiného než pochybná lži-vítězství.

Reklama

Související témata: