Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield ‒ do nečasů a nepohody

Praha

Se speciální řadou Shield, anglicky štít, určenou do těch největších marastů, jste se mohli setkat v našich testech už několikrát. Pro tuto sezonu dostala přídavné brnění oblíbená bota Pegasus. A do výzbroje proti nepříznivému počasí jí přibyly i další trumfy. Je to běžecká bota přesně do takového počasí, jaké právě zažíváme a jaké nás zřejmě ještě čeká.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield ‒ reflexní je na botě skoro všechno.

Článek

Déšť, sníh, déšť se sněhem, tající sníh, asfalt pod vodou, mokrá tráva nebo prkenné chodníky v parku... nic z toho novou botu nedokázalo rozhodit. Už od pohledu je oproti svým předchozím 34 modelům Pegasů úplně jiná. Materiály, jejich spojování, reflexní úpravy, způsoby šněrování, složení směsí podešví a mezipodešví, to všechno se stále nezadržitelně vyvíjí. Výrobce nám tak může předložit opět další kousek s vlastnostmi, o nichž se předchozím generacím běžců mohlo jen snít.

Foto: nike.com

Běžecké boty Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield ‒ botičky do sucha i do vodičky

nike.com

Osobně vidím a cítím největší posun na úrovni podešve. Neměl jsem na nohou moc bot, které by držely v nejrůznějším podzimně-zimních podmínkách tak dobře. Už když své nové botky vyprostíte z krabice a dlaní jemně přejedete po podrážce, ucítíte ten rozdíl. Pocit měkkosti zimní směsi podešve jako by kontrastoval s mimořádně ostrými a kousavými hrankami drobných černých elementů.

Foto: nike.com

Běžecké boty Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield ‒ podrážka je velmi povedená.

nike.com

Nejvíce namáhané plochy podél vnější hrany chodidla jsou osázené drobnými příčnými lamelami, aby povrch trakční plochy byl při zatížení co největší. Z druhé strany chodidla se přidávají seřazené šiky trojúhelníkovitých špuntíků složených opět ze tří trojúhelníků se zaoblenými rohy. Celá podešev je tak složena celkem z devíti segmentů zapuštěných do bílého materiálu „Air Zoom" mezipodešve, který se osvědčil už u předchozích modelů.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield ‒ do sněhu a marastu jako dělaná.

archiv autora

Podrážka paty rozráží při kmitání vašich nohou vzduch jako obávaná hřbetní ploutev žraloka. Jestli vám bude řešení shodné s patami bot vítězů nejprestižnějších maratonů a světových rekordmanů co platné, záleží jen na vás. Pokud na tom něco je, určitě se bude výhoda projevovat hlavně při vyšších rychlostech, tak se snažte! (Obuv VaporFly opatřená právě takovými patami agresivního vzhledu dle výzkumů prokazatelně zlepšuje maratonský výkon v průměru o 4 %.)

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield ‒ vodoodpudivost na první pohled.

archiv autora

Spodní stavba má udávaný drop 10 milimetrů. Na ni hladce a precizně navazuje svršek jednolitého vzhledu, na němž najdete jediný šev ‒ vzadu na patě. Všechny ostatní prvky jsou spojené nejmodernější formou lepení. Bota tak už od pohledu působí velice vodoodpudivě. Segmenty špičky, které jsou vložené do jinak jednodruhového svršku, jsou obtažené gumovým páskem přecházejícím na nártu v oka pro zavazování. Šedo-černý melírovaný svršek po obou bocích zdobí tradiční logo, stylizované křídlo bohyně vítězství Niké v reflexní úpravě.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield ‒ jazyk je integrální součástí svršku.

archiv autora

Mimochodem reflexe si u této boty zaslouží vlastní odstavec. Výrobce si jasně uvědomuje, že většina z nás bude běhat ráno nebo odpoledne až večer, kdy už bývá venku přinejmenším šedivo. Každá možnost, jak na sebe běžec v provozu může upozornit, je vítaná. Proto je nový Pegasus vybavený odrazkou vzadu na patě, reflexními prvky na obou stranách oček pro tkanice, u již zmiňovaného loga z obou stran a navíc je reflexní vlákno vetkáno i do každé tkanice. Za mne už jen za tohle obrovský svítivý palec nahoru.

Nebyl by to ale opravdový „shield", kdyby bota nebyla velmi dobře impregnovaná proti vodě. Kapky se na botě drží minimálně a je na nich vidět, že kdyby měly nožičky, nejraději by hned utekly.

PLUSY
výborná trakce na problematickém povrchu
voděodolnost do nepříznivých podmínek
výborná vizibilita za šera a tmy
příjemné a svižné tlumení
přizpůsobivý měkký svršek
praktické rychlozavazování
zakončení paty šetrné k achilovkám
MINUSY
horší odvětrávání
HMOTNOST
275 gramů (jedna bota, pánská 42)
CENA
3299 korun

Z mého pohledu je nádherně vyřešený i jazyk, který vystupuje přímo z materiálu svršku, takže do boty na nártu obvyklými mezerami mezi jazykem a svrškem nemůže proniknout žádná nečistota, natož vlhkost. I tkaničky tady mají netradiční řešení. Zapomeňte na mordování mašliček nebo pojistných uzlů. Tady pouze stisknete malou svorku a zatáhnete, konec tkaničky opatřený háčkem zachytíte za první příčný průvlek a můžete vyrazit. Je to nejen návykově pohodlné a rychlé, ale oceníte tenhle systém i v případě, že přiběhnete domů s úplně zmrzlými a zkřehlými prsty, jimiž jinak obvykle musíte ještě drahnou chvíli zápasit se zavázanými tkaničkami.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield ‒ detail stahování tkanic.

archiv autora

Snad jediný zádrhel se objevoval po delších bězích. Svršek, sloužící jako štít proti živlům, má ve srovnání se svými letními bratry samozřejmě trochu sníženou propustnost vodních par směrem zevnitř ven. Určitě bude záležet i na míře, v jaké se při běhu potíte na chodidlech. Chodidlo uvnitř boty zůstává dlouho suché a polstrování dělá, co může, aby vlhkost odtransportovalo od pokožky pryč. Totéž dělá i samotná vložka v botě, nicméně po delší době aktivního pohybu pod ní najdete vysráženou vlhkost, jež by mohla způsobovat problémy, kdybyste po doběhu vložky nevyndali a nenechali boty řádně vysušit!

Reklama