Hlavní obsah

TEST: Nike Air Zoom Pegasus 32

René KujanSport.cz

Výrobce uváděl novou verzi tohoto kultovního modelu v rámci kampaně Find Your Fast, Najdi svou rychlost, společně s dalšími třemi modely řady Air Zoom. Pegasus je z nich takříkajíc služebně nejstarší, takže lze očekávat, že půjde také o botu nejpropracovanější, nejvymazlenější. Jak obstála v našem testu?

Foto: nike.com

Přilétá již 32. edice Nike Pegasus.

Článek
Fotogalerie

Nike představuje 32. verzi Pegase jako všestrannou a rychlou botu. Ačkoli okřídlený kůň Pegas žil prý nejraději na vysokých horách, tato obuv je stvořena pro běh na tvrdém, upraveném povrchu, tedy nejčastěji na silnici. Pokud nabíháte své objemy a z pevných cest se takřka nehnete, a navíc chcete své kilometry nabíhat také rychle, tato bota je pro vás jako stvořená.

Nedostatek výtek

Oranžová barva se žlutozelenými prvky zaujme na první pohled, snad bude za světla působit i trochu bezpečnostně. Škoda jen, že nenese žádné reflexní prvky po pohyb za šera či tmy. Tím ovšem mé výtky musí skončit. Nic jiného této obuvi totiž vytknout nelze. Je rychlá, je všestranná. Pohodlně jsem s ní běhal i v lehčím terénu, ačkoli pro to není primárně určena. Váží ani ne 250 gramů, na noze ji téměř necítím. A to i díky tomu, že je koncipována úsporně, ale s dostatečným vyměkčením, kde je jej třeba (okolí kotníků, paty, achilovky).

Velice netradičně a velmi líbivě je pojato boční zpevnění nártů společně s uchycením tkanic. Od podrážky až k zavazování probíhají svítivě žluté šňůrky, které také tvoří očka pro provlečení tkaniček. Utahováním tkanic tak zároveň jemně regulujete pevnost boty z boku nártu. Celý svršek boty je tvořen ze dvou bezešvých kusů, které se oddělují pouze pro účely uchycení jazyka.

Překvapení!

Úsporný jazyk je dostatečně měkký a je přichycen k botě většinou svého obvodu, takže k jeho posouvání v podstatě nedochází. Svršek nohu dostatečně chrání a zároveň je dostatečně prodyšný a vzdušný.

Podrážka je pojata jako tlumivá, pro neutrální typ došlapu. Patentovanou bublinu Nike Air najdete v této obuvi pod patou. Podpora chodidla je spíše malá. Mezipodešev má funkční šířku v oblasti paty kolem dvou centimetrů, v oblasti špičky kolem centimetru jednoho. Dospíváme tak k poměrně velkému dropu, který se shoduje s údajem výrobce - 10 mm.

To bylo pro mne téměř neuvěřitelné zjištění. Jsem příznivcem takzvané minimalistické obuvi či běhání naboso, ale Pegasus mne při běhu také nijak neurážel. Naopak jsem pocitově nabyl dojmu, že běhám v botách, které se dropem minimuskám velmi přibližují.

Spokojenost

Po naběhání obligátních 100 kilometrů mohu prohlásit, že jde o velmi dobrou obuv pro nabíhání delších a rychlejších kilometráží pro běžce bez problémů v oblasti chodidel. Je pohodlná, lehká, prodyšná, dobře vypadá. Dobře sedí na silnici za sucha i mokra. Podrážky i zbytek obuvi vykazuje minimální opotřebení. Dokonce i špičky podrážek přetažené nahoru přes svršek, kde nejčastěji dochází u běžeckých bot k odlepování, se ani nehnuly.

PLUSY
velmi dobře vypadají
lehké, pohodlné
vzdušné, prodyšné
MÍNUSY
absence reflexních prvků
CENA
kolem 2400 korun

Reklama

Související témata: