Hlavní obsah

Bolest lýtek - Achillova pata běžce?

Praha
Aktualizováno

Jak se postavit k problému bolesti lýtka? Kde může být zakopaný pes? Důvodů, proč nás při běhu nebo po něm začne bolet lýtko nebo dokonce obě, může být spousta. Momentálně vynecháme případy způsobené náhlým úrazem, které nám znemožní běh a prakticky pohyb vůbec a vyžadují okamžité vyhledání lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Vyvinutí silné Achillovy šlachy člověku umožnilo být dobrým a vytrvalým běžcem.

Článek

Zaměříme se na ten druh bolesti, který nás zastihne buď při samotném běhu nebo „nečekaně" druhý den už při vstávání z postele a nejvíce při chůzi po schodech.

Většinou jde o základní zanedbání „sportovní hygieny". To je v první řadě nedostatečné nebo nepřiměřené rozcvičení před jakoukoliv pohybovou aktivitou a hlavně po ní. Neustále mě překvapuje, jak velké množství rekreačních sportovců má tendenci podceňovat strečink a nevěnovat mu přílišnou pozornost. Neuvědomují si totiž, že jde o banální prevenci úrazu nebo chronických potíží.

Lýtkový sval je složen ze dvou částí a každá z nich vyžaduje protažení v trochu jiné výchozí poloze – jedna při nataženém koleni a druhá s pokrčeným kolenem (jednokloubý sval = napíná se pouze přes jeden kloub, dvoukloubý sval = upíná se přes dva klouby). Takže určitě nezapomeňte protáhnout každý zvlášť.

Lucie Pětioká – Fyzioterapeut
Vystudovala fyzioterapii a speciální pedagogiku sportu zdravotně postižených na UK v Praze. Specializuje se na dětskou a sportovní fyzioterapii. Pět let pracovala ve Fakultní nemocnici Motol v Praze a šest let v Rijádu v Saúdské Arábii. Deset let se věnovala atletice na závodní a později i vrcholové úrovni – specializace skok vysoký a ženský sedmiboj. Mezi její koníčky patří běh, plavání, horské kolo, volejbal, in-line brusle, běžky, jízda na koni, potápění a cestování.

Ne nadarmo můj manžel obrací oči v sloup, když cestou v autě lamentuju nad běžcem, kterého právě míjíme. Je totiž sychravý podzimní den a zmiňovaný se šel proběhnout ve tříčtvrtečních kalhotách nebo ještě lépe v šortkách a krátkými ponožkami. Úpím, ty jeho achilovky mě bolí za něj.

Ano, zásada číslo dvě – do chladného počasí aspoň v podkolenkách! Otužilost neotužilost, ta v tom nehraje roli. Pěkně lýtka v teple, jinak hrozí natržení nebo utržení Achillovy šlachy, zánět a v lepším případě „jen" zmiňované bolesti lýtek.

Běžci se dělí do mnoha skupin: rekreační, profesionální, silniční, terénní, aj. Každý má trochu jiné nároky, co se týče vybavení. Je velmi důležité nezapomínat na vhodnou běžeckou obuv – je to vlastně jediné specifické vybavení běžce! Bota rozhodně pomáhá lépe snášet jinak většinou diskomfortní prostředí.

Při volbě tvrdého povrchu (asfalt, kostky, atd.) volíme obuv s měkčí podrážkou. Naopak, když se chceme proběhnout luhy a háji zvolíme botu s tvrdší podrážkou a pevnější stabilizací klenby a kotníku. I podrážka s terénním vzorkem umí své a váš sparing partner uvidí jen vaše záda.

Důležité je zvolit si dlouhodobě jen jeden typ povrchu a na něj své tělo zvykat. Stává se často, že ten, kdo s běháním začíná anebo přechází z jednoho povrchu na jiný, cítí tzv. namožení lýtek. Vytrvejte, časem, až tělo přivykne, bolesti zmizí.

Dodržováním těchto základních pravidel si ušetříte mnoho útrpných kilometrů a mnohem více si vychutnáte endorfiny nabitý běh.

Reklama

Související témata: