Hlavní obsah

RECENZE: Chrissie Wellingtonová ‒ Život bez hranic, cesta za vítězstvím

René KujanSport.cz

Tentokrát nejde o knihu čistokrevně běžeckou. Chrissie Wellingtonová je čtyřnásobná světová rekordmanka v ironmanu. Je tak vlastně běžkyní pouze ze třetiny své profesionální kariéry. Ale jak se to vlastně vezme. Kdo po uplavání necelých čtyř kilometrů v moři a 180 km v sedle bicyklu uběhne maratón hluboko pod tři hodiny, má právo se označovat za běžce s velkým B.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Chrissie Wellingtonová - Život bez hranic

Článek

Hned v úvodu musím místopřísežně prohlásit, že tato recenze nebude objektivní a ani si na ni nebude hrát. Ta kniha mě prostě dostala a dostávala s každou další přečtenou stranou. Je psaná jinak, je psaná upřímně, dýchá z ní něco silného a silně neuchopitelného zároveň. A přesto, nebo možná právě proto, má sílu vás mocně inspirovat. No schválně ‒ zkuste si tuto knihu přečíst a pak s myšlenkou na Chrissie Wellington odfláknout svůj trénink. Nejde to! Tak to hned na úvod, abyste později neříkali, že jsem vás nevaroval.

Že bude Život bez hranic „jiná" kniha, mi dochází po prvních pár stranách textu. Autorka zcela bez okolků prozrazuje, jak vyřešila svou dlouho nezodpovězenou otázku ohledně hygieny na trati triatlonů. Dělá se to do kalhot. A tuto osvědčenou techniku Chrissie aplikuje i v případech, kdy chce své sportovní spolubojovníky upozornit, že se nechovají zrovna čestně ‒ a třeba se za ní na kole pověsí takzvaně do háku. Ano, máte pravdu, upřímnost je jen pro toho, kdo ji snese.

Chrissie Wellingtonová je dlouholetá bulimička, má spoustu problémů sama se sebou, trpí obsesí, neustále musí mít všechno pod kontrolou. Nevypadá vůbec zdravě, bulimii mění za anorexii, hubne a trpí až chorobnou touhou o zlepšování sebe i světa kolem. Tento koktejl poruch a problémů, jenž by jiného možná dávno složil, má ale pozitivní následky. Chrissie začíná běhat, pracuje na projektech rozvojové pomoci, zkouší první maratón.

„Když jsou podmínky tvrdé, musíš být ještě tvrdší."

Pokud budete mít svůj první maratón v životě za 3:08, zamyslete se, tudy nejspíš vede vaše cesta. Chrissie po takovém zážitku začíná brát sport vážně. Vstupuje do svého prvního sportovního klubu. A pak už to jde strmě. Po čase se stává profesionální sportovkyní. Má vlastního trenéra a válčí s ním. Cítí se sama a trenérovy metody jsou brutální. Vydrží je málokdo. Ten, kdo neuhne, většinou v rukou tohoto trenéra končí jako mistr.

Wellingtonová závodí třeba i v šortkách ze second handu, které jí půjčila kamarádka. Své omlácené kolo spravuje pomocí průmyslového lepidla. Své hranice neposuzuje podle toho, co ukazují sportovní přístroje, ale podle sebe samotné. Řídí se radou svého trenéra: „Pořádně trénuj a o nic jiného se nestarej." Vyhrává. A hodně se směje. Úsměv se hodí i pro to, aby zamaskoval bolest.

Mnoho sportovců vám napíše několik knih o sobě samých, aniž by vám prozradili své tréninkové metody, odtajnili své postřehy a zkušenosti. To není případ Chrissie Wellingtonové. Ochotně se s vámi podělí o celý svůj tréninkový plán a přidá spoustu užitečných rad navrch. Sama ale moc dobře ví, že znát je jen jedna strana mince. Tou druhou je ty dávky také odtrénovat.

Chrissie Wellingtonová - Život bez hranic
250 stran textu
8 dvoustran barevných fotografií
běžná cena 299 Kč

Ale nebojte, triatlon v podání Wellingtonové není pouze o dřině a odříkání. Co takhle dát si dva půllibrové hamburgery, dvě mísy hranolků, talíř cibulových kroužků a patnáct koblih? Aby vás to ale neporazilo, nejdřív před tím zkuste odzávodit ironman na úrovni vítěze.

Chrissie Wellington si dobře uvědomuje, že úspěch je nejenom velkou motivací, ale zároveň i velkým nepřítelem. Musíte se s ním naučit správně zacházet. Posuďte sami, zda se to mnohonásobné světové rekordmance z Británie přezdívané The Chrissinator podařilo.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• kniha Chrissie Wellingtonová - Život bez hranic
Četli jste Život bez hranic? Jak se vám líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
35,9 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
40,6 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
6,3 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
9,4 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
7,8 %
Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Reklama

Související témata: