Hlavní obsah

Co dělat po maratónu? Jíst a běhat, žádné válení

Praha

Právě jste uběhli maratón, těžkých čtyřicet dva kilometrů a sto devadesát pět metrů k tomu. Někdo možná zdolal i svůj vůbec první maratónský závod. Co teď? Co dělat a nedělat, aby člověk co nejlépe a nejdříve zregeneroval, znovu ožil; aby mu běh přinášel i nadále radost a potěšení?

Foto: RunCzech

Jsme v cíli! Co dál?

Článek

Stejně jako na přípravě na závody, tak i po běhu samotném lze ještě leccos pokazit. Proč ale opakovat staré chyby ještě starších pardálů, když se z nich můžeme poučit? Jistě, dnes už existují i sofistikované sporttestery, které vám po doběhu řeknou, kolik tekutin máte doplnit, kolik kalorií jste spálili, kolik hodin odpočinku bude třeba k plné regeneraci a tak podobně. Ne každý ovšem takovéto hračky máme a ne každý věří těm proradným věcičkám s tekutými krystaly v displeji.

Znovu natankovat „plnou"

Jezte a pijte. Zní to snadno, že ano? A snadné to i je. Po doběhnutí nezapomeňte na rehydrataci a dostatečně pijte. Vhodné tekutiny podávané v malých a častých dávkách jsou nejlepším receptem. Na alkohol i staré, dobré, tradiční, české pivo také raději zapomeňte. Alkohol dehydruje a prodlužuje dobu potřebnou k regeneraci. Co nejdříve po doběhu (v odborných kruzích se hovoří o půl hodině) doplňte cukry a bílkoviny. Ryba, libové maso, vajíčka a navrch třeba nějaká ta čokoládička nebo dortíček ‒ pro jednou nemůže škodit. V delším časovém horizontu ovšem nezapomínejte na zvýšené množství přirozených vitamínů, minerálů, stopových prvků, prostě na ovoce a zeleninu.

Odpočívat, nic nedělat, válet se

Taková je naše přirozená reakce na dlouhodobé zatížení. Nenechte se ale zmýlit, svést na zcestí, nicnedělání není nejlepší cesta k regeneraci. Druhý den si jděte zase zaběhat. Velmi zvolna, zavzpomínejte na zlatá léta joggingu a dejte si tři čtyři kilometříky. Nebo si zaplavte, zajezděte na rotopedu nebo velocipedu. Mírná námaha je opravdu lepší než nic. Urychlí odbourávání kyseliny mléčné a tím celkovou regeneraci. Jako třešničku na dortu dosaďte do svého denního programu třeba také odbornou masáž nebo návštěvu sauny.

Po několika dnech

Řekněme kupříkladu třetí čtvrtý den po maratónu uděláte tělu a svalům velkou službu, když je pořádně zahřejete ‒ například horkou lázní ‒ a jemně, opatrně, avšak důkladně protáhněte. Existuje velké množství sestav pro strečink. Zvolte si sestavu, cviky, jež vám nejlépe vyhovují, a věnujte se jim zhruba hodinu.

A dál?

Po týdnu až deseti dnech bychom se mohli navrátit k navyklé tréninkové rutině. Jde samozřejmě o věc velmi individuální a tento čas pouze orientační. Někdo bude schopen naskočit dříve, někdo třeba i později. Užívejte nabytého superkompenzačního efektu ‒ po přestálých útrapách je vaše tělo připraveno na další výzvy. Dokáže běžet rychleji, dokáže běžet dál... Je nejvyšší čas začít myslet na další závod, co říkáte?

Reklama

Související témata:
Co dělat