Hlavní obsah

Nordic running: Šetřete při běhu svá bedra, kolena a achilovky

Milan KůtekSport.cz

Nordic running má několik navzájem souvisejících přínosů. Zaměřme se dnes na ty medicínské, přesněji řečeno zdravotně preventivní. Zdraví je přece v našem - nejenom běžeckém - životě to úplně nejdůležitější. A drtivá většina z nás jistě běhá právě pro zdraví a pro radost z pohybu, ne jenom kvůli výsledkům či bodům ze závodů.

Foto: Milan Kůtek

Nordic running? Už jste zkusili?

Článek
Fotogalerie

Pravidelné běhání sice zlepšuje naše zdraví a psychiku, musíme si ale uvědomit i jeho náročnost pro organismus. Pohybový aparát (především nosné klouby) je při běhu nucen amortizovat gravitační síly při dopadech, přičemž jde o více než dvojnásobek naší hmotnosti. U běžců, a to vrcholových i rekreačních, dochází proto bohužel velmi často ke zraněním. Postiženy bývají nejnamáhanější partie - patní kost, Achillova šlacha, koleno, hlezno i úpony lýtkového svalu.

Běh s runningovými holemi pomáhá tuto skutečnost zlepšit. Oporou paže o hůl v okamžiku dokroku opačné nohy dochází totiž k odlehčení, resp. snížení zátěže na nosné klouby. Jeho rozsah jsme zjišťovali s kolegou Alešem Tvrzníkem v rámci našeho (později vítězného) projektu pro soutěž European Athletics Innovation Awards.

Speciální přístroje ukázaly snížení průměrné maximální síly došlapu při běhu s holemi oproti normálnímu běhu o cca 12% tělesné hmotnosti. Pro názornost: běžec o hmotnosti 75kg tak odlehčuje v důsledku zapojení runningových holí kloubům a šlachám svých dolních končetin - potažmo kyčlím a bedrům - při každém kroku asi o 9 kilogramů.

Není pochyb o tom, že při delších bězích je tento zdravotně preventivní efekt velmi výrazný a výsledné hodnoty snížení zátěže se budou pohybovat v tunách (spíše však v desítkách tun, protože několik kilometrů znamená několik tisíc kroků). Nordic running by proto mohl být využíván jako jedna z metod pro sportovce, kteří se v rámci rekonvalescence dostávají do původní fyzické kondice, nebo musí v důsledku zranění zredukovat svůj tréninkový program.

Sedátoři: uvolněte se, prosím

Runningové hole se osvědčují i těm, kdo mají z různých důvodů (nadváha, sedavé zaměstnání, špatný běžecký styl) potíže s bederní páteří. S jejich pomocí totiž lépe zaujmou správnou polohu mírného náklonu trupu, protože běh - i ten bez holí - je vlastně kontrolované přepadávání trupu vpřed (ne předklánění!) a jeho „dohánění" nohama.

Nordic running považuje z tohoto důvodu za vhodný i Miloš Škorpil. „Já osobně jej doporučuji všem běžcům, kteří mají strach se do běhu „položit", aby nespadli, a tak se ohnou v pase nebo si do toho sednou. To jim hole nedovolí, a když náhodou ano, tak si svou chybu okamžitě uvědomí", říká náš nejuznávanější běžecký trenér.

Runningové hole proto doporučuje Škorpil i „kancelářským krysám", tedy jedincům, kteří většinu dne stráví sezením u počítače nebo v autě. „Těm běhání s holemi pomůže uvolnit hrudník a narovnat se", vysvětluje guru českého vytrvalostního běhání.

Proč tedy neběhat zdravěji, když to jde? Nordic running může sloužit jako přechod od „valivého" běhu (přisedání, povolený trup, došlap přes patu) k přirozenému běžeckému stylu. Na runningové hole se totiž můžeme spolehnout a při běhu nás – v obou významech slova – podrží.

Reklama