Hlavní obsah

TEST: Reflexní běžecké rukavice Kalenji

René KujanSport.cz

Dny se nám krátí mílovými kroky a heslo „vidět a být viděn“ nabývá stále více na významu. Ať už chceme, nebo ne, do našich běžeckých životů se vkrádá období temna. Abychom zvýšili svou bezpečnost a zároveň usnadnili jejich situaci také znaveným řidičům větších či menších motorových vozidel, navlékáme na sebe ‒ kromě jiného ‒ také reflexní proprietky. Dnes to budou reflexní rukavice z Decathlonu.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Rukavice představují výrazný bezpečnostní prvek.

Článek
Fotogalerie

Těmito rukavicemi vlastně smetete ze stolu pod koberec dvě mouchy jednou ranou. Vzhledem k tomu, že stejně jako doba osvitu, padají do nízkých hodnot také teploty, při brzce ranním či večerním výběhu oceníte tepelnou izolaci. Tkanina rukavic je směs polyesteru, polyuretanu a elastanu a do nynějších teplot blízkým nule se znamenitě hodí. Tou druhou věcí je již zmiňovaná bezpečnost - celé hřbetní strany rukavic jsou totiž spíchnuté z reflexní látky.

Jak přežít?

Odborníci na přežití v nejrůznějších situacích uvádějí tři hlavní zásady, jak upoutat pozornost, když například chcete, aby si vás všimli záchranáři v horách, v lese, v poušti atd.: 1) kontrast 2) pohyb 3) nezvyklost (velikostní, kontextová, nezvyklé linie apod.). Výrobce rukavic se pravděpodobně nechal inspirovat. Koneckonců si přiznejme, že i my na té silnici chceme přežít.

A ono to dle zkušeností velice dobře funguje. Řidič svítícího auta ve tmě nejprve už zdálky vidí dva poměrně velké, výrazné reflexní body. Ty se samozřejmě při běhu neustále pohybují, a to v poměrně velkém rozsahu. Odrazky na rukou většinou moc nenosíme, takže jsme dosáhli i určité nezvyklosti. Řidič zbystřuje, máte jeho pozornost. Nedupe tolik na plyn, obloukem vás objíždí a zvědavě hledí, co se to dnes pohybuje na silnici.

Jednoduché a účinné

Z uvedeného vyplývá, že rukavice představují výrazný bezpečnostní prvek ve vaší výbavě. Kromě palce jsou všechny prsty obšity křiklavě žlutou látkou, takže jistý (i když poměrně malý) bezpečnostní přínos mohou mít rukavice i přes den.

Střih je jednoduchý a nekomplikovaný. Hřbetová strana rukavice je ze dvou kompletně reflexních částí. Dlaňová strana je z textilie umožňující obsluhovat dotykový displej telefonu nebo tabletu. Funguje docela dobře, ne však úplně stoprocentně. Někdy je třeba „touch" zopakovat z trochu jiného úhlu. Po tréninku, kdy jsou rukavice propocené, to bylo ještě o trochu horší. Hřbet rukavic je zevnitř tvořen mikroflísem pro zlepšení tepelné izolace. Rukavice jsou zakončeny dostatečně širokou elastickou manžetou.

Střihat, nestřihat?

Rukavice mají z obchodu zevnitř všitou smyčku. Na ní visely v prodejním balení a já se dodnes nerozhodl, zda smyčky odstřihnout, či nikoli. Překvapivě nepřekážejí tolik, jak jsem se zpočátku obával. Využít se dají na zavěšení při sušení, ať už po tréninku, nebo po vyprání. Pokud je necháte mírně čouhat ven, usnadní také rychlé navlékání rukavic. Případně je můžete za šňůrky připnout ke karabince s klíči a podobně.

Celkově hodnotím rukavice s odrazkami kladně. Jsou dostatečně hřejivé a výrazným způsobem zlepšují viditelnost běžce za tmy. Ovladatelnost dotykových displejů by ovšem mohla být lepší. Chyběla mi na nich jen jedna věc, a to alespoň malá plocha na hřbetě či na palci s froté či podobnou úpravou, do níž bych si mohl utřít pot vtékající do očí. Při započtení všech pro a proti mi cena přijde ještě vcelku příznivá.

PLUSY
výrazným způsobem zlepšují pasivní bezpečnost
dobrá izolace
dobře chrání také před větrem
MÍNUSY
horší ovladatelnost dotykového displeje
chybějící plocha pro utírání potu
CENA
zhruba 410 korun

Reklama