Hlavní obsah

O bězích svátečních – už jste si vybrali ten svůj?

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Vánoce se blíží stupňovaným tempem. Stejně jako k nim nerozlučně patří vánoční stromeček, zpívání koled, dárky a často i hříšné obžerství, tak už si nejeden běžec zařadil do svého programu i nějaký ten závod, či výběh. Svůj trénink v konci roku spíše jen lehce upraví, nicméně příliš nevynechá. A jak jste na tom vy? Zůstáváte doma u pohádek, nebo vyrážíte polykat kilometry? Raději o samotě ve svém rozjímání a souznění s přírodou, nebo ani o svátcích nic nedarujete svým soupeřům a svádíte líté souboje až k cílové čáře? A jaké vzdálenosti si ve dnech svátečních nejraději dáváte?

Foto: Profimedia.cz

I Ježíškové mají své dny. Během lze uctít také svátky.

Článek

Pohledem do termínovky, podle dosavadních zkušeností i ze sdílení s dalšími běžci bývají nejoblíbenějšími závody v délce okolo pěti kilometrů, nicméně sami nezřídka vyrážíte na trasy mnohem delší. Závody ve svátečním období zpravidla neslouží k prověrce formy ‒ jste uprostřed zimní objemové přípravy, přičemž takový závod pak poslouží spíše jako tempový trénink, zpestření stereotypního sbírání kilometrů a setkání s podobně naladěnými přáteli.

Také nemusejí být dobré povětrnostní podmínky – ze zápasu v blátě, sněhu, plískanici a větru si sice můžete přinést domů některou z cen, ale také pořádnou rýmu nejen z čekání na vyhlášení, v horším případě nějaké to zranění na zrádném terénu. To si samozřejmě můžete přivodit i tehdy, pokud běžíte sami – a proto bych zimní běhy za nějak zvláště nebezpečné z tohoto pohledu ani nepovažovala.

Pojďte poběhat!

Naopak, na některé vás mohu nyní pozvat – i těch nám totiž poslední dobou značně přibylo, a zdaleka nejsou všechny v termínovce. Svůj běh nyní mají i hodně malé obce, s variantou kratších tratí, které se dají i jen ujít, symbolickými cenami a závěrečným přátelským posezením v místní restauraci. Takový běh se například uskutečnil loni na Silvestra ve středočeských Pyšelích. Na tratě o délkách jeden, tři a pět kilometrů se skutečně vydali i neběžci, všichni svou trasu zvládli i navzdory členitému terénu, lezavé teplotě okolo nuly i loužím pod trochou sněhu. Akce se hodně líbila, letos nebude chybět a podobný počin může býti inspirací rovněž pro další obce.

Vánoční a adventní běhy startují již o tomto víkendu – například v Ústí nad Labem se poběží adventní Night Run na ukončení tamější běžecké sezóny. Tento běh, jakož i slušná řada dalších, poslouží i charitě. Veškeré vybrané prostředky půjdou do kasičky Plamínku naděje pro handicapovanou patnáctiletou Adélku upoutanou na invalidní vozík, kvůli vrozenému rozštěpu páteře. Night Run se poběží rovněž v Hradci Králové. Tento víkend se dále vánočně poběží rovněž v Třemošnici, Němčicích, a již posedmé v Hustopečích, kde si mohou vybrat svou trať opravdu všichni, včetně dětí.

Zlatý advent

Na zlatý adventní víkend je vánočních běhů ještě více. Již tradicí se stala Českobrodská vánoční desítka (letos 23. ročník). Night Run se poběží v Praze, další běhy si jistě vyberete v termínovce. Snad si nedovolím příliš, když vás pozvu na jeden zcela netradiční premiérový běh, který v ní zatím není. Vymyslela jsem si jej pro vás ještě s pomocí Benešovského běžeckého klubu. Kdo máte blízko na Konopiště, neváhejte a přijďte v neděli 20. 12. v 10:00 „k medvědovi". U konopišťského zámeckého rybníka a velkého amfiteátru je velký, ze dřeva vyřezaný méďa, u něhož bude start a cíl 2760 m dlouhé trati okolo rybníka.

V čem je netradiční? My totiž nevyběhneme všichni od startu, abychom se trousili do cíle, ale poběžíme zcela naopak – po minutách hendikepově tak, aby nás dorazilo v podobný čas co nejvíce do cíle, přičemž to můžete vzít od začátku naplno a chrtit jako obvykle, nebo pohodově a třeba se chytit za ruce ve společném doběhu. Vítáni jsou i muzikanti s nástroji (jasně, já beru piano). Jakmile si trochu vydechneme, zazpíváme si vánoční koledy. Konopiště pak ožije ještě jednou, a to na Nový rok, kdy se tu již po několikáté startuje Novoroční běh. V sympatických 14 hodin, kdy už se přece jen většině lidí podaří dospat silvestrovské orgie a definitivně zahnat zbytky opiček, bílých myšek, skřítků dunihlávků a podobných bytostí.

Štědrý běh už nastal, koledy přichystal

Přibývá i běhů na samotný Štědrý den. Již po 32. se běží Kondiční běh v Krčském lese s výběhem na kunratický Hrádek – nesoutěžní, s přátelskou atmosférou a tradičním zpěvem koled a zdobení stromečku. Sem se sjíždějí běžci i ze vzdálenějších oblastí, dlouho patřil i k mým oblíbeným. Nyní bych to již logisticky nezvládala, a tak zdravím k Velkému altánu účastníky i pořadatele. Běh s koledami mi natolik chyběl, že část inspirace pro výše zmíněný Konopišťský adventní běh vzešla nejvíce právě odsud. Díky za to.

Komu se zdá 5,5 km málo, může si přidat a dát si s naším kolegou Reném rovnou i maratón. Dlouho si vánoční maratón běhal sám, nyní se však můžete připojit a rovněž podpořit dobrou věc. První svátek vánoční je alespoň podle termínovky svátkem klidu, nicméně hned na Štěpána se opět trhá pytel. Jen v ní je patnáct míst, kde se běží (a hned šestnácté jsou Pyšely). Běžci se opět rádi potkávají a rozhýbou tělo plné vánočního dlabance. A propos – když by bylo bílo, nemusíte jen běhat po svých ‒ například senohrabští běžci na lyžích pořádají Štěpánský běh (na běžkách) docela blízko od Prahy, při zimě na blátě odjíždějí na závody do Nového města, a jistě nejen oni. Prověřit síly před Jizerskou padesátkou tedy můžete i zde.

Je libo půlmaratón? Můžete jej běžet v Teplicích – hned 27. prosince. Pomalu se prokousáváme k závěru roku a velkému množství silvestrovských běhů, z nichž je služebně nejstarší pražský běh Jardy Štercla, který letos slaví úctyhodné šedesátiny. Každoročně se těší velké oblibě i přesto, že asfaltové cesty v Riegrových sadech jsou na tolik běžců poměrně úzké. Osobně jsem jej nikdy neběžela, neboť jsem zásadně na Silvestra nikdy nezůstávala ve městě. Ale ve svých atletických začátcích tenkrát na Bohemce (dnes Sokol Vinohrady) si při tréninku kopců nešlo nevšimnout hecířských nápisů v tom největším známém stoupání: „Pliveš krev?" A o kousek výše „Ještě ne?" a nahoře „To se divím..."

Dále můžete vyrazit: Od Hasy k Hase v Roudnici nad Labem, v Jihlavě, Karviné, Třebíči, Soběslavi, v Pardubicích, v Jistebnici, Plzni, Stříbře, v Moravském Berouně, Hrádku nad Nisou (zde bych zmínila i nedaleký Varnsdorf ‒ jednou jsem tam doběhla z chalupy 15 kilometrů, abych pak běžela desetinásobně kratší trať, jen proto, že jsem nesehnala odvoz. S vyhraným dárkovým košem by to bylo zpátky složité, a tak pro mne alespoň dojeli zpátky)... A dále Havlovice, Kolín, Pecka – jen 1,2 km dlouhý běh Kryštofa Haranta. Byl to ten slavný skladatel z Polžic a Bezdružic?

A když už jsme u těch názvů a memoriálů – nelze přehlédnout Memoriál Štěpána Koledy. Lobezský botokros se v Plzni však neběží na Štěpána, ale již na Štědrý den.

A nám už nezbývá než vám popřát příjemný čas adventní, klidné svátky vánoční, vydařený nový rok a spoustu svižných kilometrů bez jediného zranění. Ahoj a „na běhanou"!

Reklama

Související témata: