Hlavní obsah

Svět sportu se mění, zábava je povinnost

Lutych

BLM, BLM! To není žvatlání malého dítěte, které vám zrovna sedlo za volant rodinného porsche a teď se s ním snaží přejet vašeho nerudného souseda. BLM je zkratka závodu, který vás, občany České republiky, bude hodně bavit. Beer Lovers’ Marathon, maratón milovníků piva. No, nezní to skvěle? Minimálně těm závodníkům, kteří nám zvedají celorepublikový spotřební průměr na 288 litrů piva na osobu ročně.

Foto: facebook BLM

V belgickém Lutychu bude pivo nejen v cíli. (ilustrační foto)

Článek
Fotogalerie

Zábavy na maratónech není nikdy dost. Uvědomil jsem si to před několika lety na maratónu v Praze, kdy jsem dělal vodiče na vcelku pohodový čas a někde za Andělem stála na okraji silnice sličná slečna s podnosem v ruce. Na něm se v dopoledním slunci leskly sklenice na vysoké nožce plné šampaňského. Neodolal jsem. Cestou zpátky, po otočce, jsem se u andělské duše zastavil ještě jednou. Skleničky byly jednorázové, plastové, takže se s jednou z nich v ruce dalo docela slušně běžet. Myslím, že i pár mých „svěřenců" okusilo pěnivý mok bohů a všichni jsme z toho měli docela slušnou legraci. Ani náš průběžný čas nijak neutrpěl a my letěli, jako by nám do nádrže někdo šplíchnul trochu toho nejlepšího kerosinu.

ZAJÍMAVÉ DETAILY
• Příliš intoxikované jedince si pořadatel vyhrazuje právo vyřadit ze závodu, případně odstranit z trati.
• Časový limit na zdolání maratónské trati je poměrně přísných šest a půl hodiny.
• Účast je povolena všem, kdo dosáhli věku 18 let.
• Zaregistrovat se může až 1500 běžců. Místa se obsazují podle data závazných přihlášek.

No, taky si myslíte, že jedna takováto legrácka je na více než 42 kilometrů trochu málo? Přesně takto uvažovali organizátoři prvního maratónu, který bude zasvěcen pivním radovánkám. Ale nejen jim. Belgické město Lutych vyzdvihne o maratónském víkendu do popředí také svůj folklór, belgickou čokoládu, vafle nebo hranolky a další. Podél trati budou řinčet lidové kapely, dýdžejové i nové místní objevy. Závodní pravidla závazná pro všechny hovoří velmi nekompromisně. Paragraf číslo jedna uvádí: „BLM je akcí pro sympatické lidi, kterým je blízký sport a současně i zábava." Paragraf číslo dvě: „Závodník se pokud možno vybaví nějakým převlekem a užívá si atmosféru."

Belgičtí pořadatelé se netají faktem, že jejich inspirace přišla z Francie, kde jsou velmi známé vinné maratóny Marathon du Médoc a Marathon Reims en Champagne. „Marathon du Médoc jsme navštívili v roce 2012 a bavili jsme se opravdu královsky. Ani jsme si nevšimli, jak kilometry i čas ubíhaly. Vůbec nám to nepřišlo namáhavé a celou dobu jsme běželi s úsměvem na tváři. Věděli jsme, že tuto inspiraci musíme přenést také k nám domů," svěřili se později novinářům.

Pokud vám tedy žádná zábava není moc cizí a rádi zdegustujete po trati výrobky na dvou desítek belgických pivovarů, pište si do kalendáře datum 15. května. Šedesát pět eur není v takovémto kontextu zase až tolik, ne?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články