Hlavní obsah

Češi opět dostali na frak. Americká babička přepije je i svoje děti

Elvira Montesová je dvaaosmdesátiletá paní ze Spojených států amerických důstojného vzhledu. Má ráda pohyb a miluje skotskou whisky, zvláště pak Chivas Regal. Češi jsou zase známými přeborníky v pití piva, a to v celosvětovém měřítku. Přesto ještě nezískali rekord v pivní míli. Ani v kategorii nad 80 let, ani v žádné jiné. Jak je to možné?

Foto: facebook FTBMWC

Elvira Montesová (s číslem 82) sice pivo nerada, ale v pivní míli to nandá kdekomu.

Článek

Částečně by se to dalo vysvětlit tím, že české ženy se v průměru dožívají právě 82 let. Pro kategorii nad 80 let bychom ale měli ještě jiné vysvětlení. Minulý týden rekordní úspěch zaznamenala právě Elvira Montesová. S časem 20:24 drží světový rekord mezi svými vrstevníky. Milovnice whisky však nebyla se svým výkonem spokojená. Plánuje vrátit se i příští rok s nadějí, že natrénuje na čas pod dvacet minut.

Ovšem i letošní výkon byl výjimečný také v rámci rodinného kruhu. Svou o 35 let mladší dceru předběhla o necelou minutu, což je na mílové trase mimořádný náskok. Její zeť sice k závodu nastoupil, nenašel však dostatek sil na jeho dokončení.

Vypadá to, že se vyplatilo odložit pro jednou stranou osobní preference v oblasti alkoholických nápojů a pustit se s chutí do Světového mistrovství v pivní míli FloTrack Beer Mile World Championships. Montesová byla zároveň nejstarší účastnicí mistrovství v rychlém vysrknutí čtyř piv na trati 1609 metrů. „Mohla jsem být trochu rychlejší. To první pivo mi moc nejelo, druhé jsem už naklopila plynule, třetí ještě lépe. To čtvrté se mi taky docela povedlo," hodnotila v cíli svůj výkon šampiónka Montesová.

Letos to však nebylo její první mistrovství. Účastnila se již minulý rok a na mistrovství se plánuje objevit i příští rok. Plánuje ještě zlepšit své picí schopnosti, zároveň ale také pracovat na své fyzičce. Běhat tato postarší dáma začala ve svých šedesáti letech. Začala se specializovat na závody o délce pěti kilometrů. Pětkrát se zúčastnila také závodu Boston Athletic Association 5Ks, kde dvakrát zvítězila ve své věkové skupině.

O existenci pivní míle neměla ani potuchy, dokud ji jednou nepřemluvila dcera Renée: „Mami, všechno, co musíš udělat, je vypít čtyři piva a uběhnout čtyři kolečka na stadiónu." Ačkoli pivo jinak nepije, souhlasila.

Ještě v cíli stačila rozradostněná Američanka ujistit všechny, že se cítí skvěle a že se příští rok objeví znovu, aby prolomila hranici dvaceti minut. Přípravy bere velmi vážně. Plánuje trénovat na běžeckém pásu a u toho pít pivo, aby si více zvykla. Po dokončení letošního mistrovství už ale měla pěnivého zlatavého moku až po krk. Vzala svou dceru na malou oslavu do Hooters, kde si dali kuřecí křidélka a pravou skotskou whisky.

Chtěli byste hájit české barvy v pivní míli?
No tak určitě! Pití mám už natrénované, ještě poladím ten běh.
73,2 %
Ještě nevím. Běhám sice dobře, ale ohledně toho pití... asi nejsem Čech/Češka.
11,7 %
Ne. Jsem příliš stár/a. Statisticky už nejsem mezi živými.
15,1 %
Celkem hlasovalo 938 čtenářů.

Reklama

Související témata: