Hlavní obsah

V Bratislavě běhají proti proudu

Bratislava

Maratón v hlavním městě našich východních sousedů a bývalých bratrů a sester je v lecčems jiný. Pořadatelé se něčeho jen tak nezaleknou a po úspěšně zorganizovaných deseti ročnících závodu si řekli, že ten letošní jedenáctý udělají jinak. Největší změna asi přišla v přístupu k elitním ‒ rozumějme keňským ‒ běžcům. Zatímco ostatní pořadatelé závodů se trumfují v tom, kdo bude mít na svých akcích více a větších hvězd, v Bratislavě na podobné věci zcela rezignovali. Rozhodli se nikoho k účasti finančně nepřemlouvat a raději se soustředit na většinu startovního pole, tedy domácí, převážně amatérské běžce.

Foto: facebook Bratislava Marathon

V Bratislavě se nebojí běžet proti proudu.

Článek
Fotogalerie

Zatímco minulou dekádu vévodili tabulkám běžci z Keni (sedmkrát v nejrychlejší desítce), případně běžkyně z téže africké země (pětkrát v nejrychlejší desítce), letos bylo všechno jinak. Samotné prize money pro vítěze asi nebyly natolik zajímavé, aby se Afričané ve slovenské metropoli objevili. O to zajímavější byly závody pro domácí, případně blízko zahraniční amatérské běžce a hobbíky.

„Za toto rozhodnutí pořadatelům tleskám. Myslím, že v Bratislavě udělali krok správným směrem. Nepovažuji za nejšťastnější utrácet drtivou většinu rozpočtu závodu za pozvánky pro africké běžce. Pokud jim to bude stát opravdu za to, přijedou sami. Takto zbude více na podporu domácích běžců, kteří do přípravy rovněž dávají maximum. A motivace, že mohou závod vyhrát i v absolutním pořadí, je pro ně enormní," shrnuje nový přístup organizátorů elitní český triatlonista Petr Vabroušek.

Trasa závodu v sobě kombinuje křivolaké uličky malebného historického centra s dlouhými rovnými úseky po hlavních třídách. Máte tak možnost pokochat se středem města, zároveň to ale také bez jakýchkoli rušivých vlivů pořádně rozbalit. Nejdelší rovný úsek má čtyři kilometry, po otočce máte další čtyři k aktivaci forsáže. Ale i jinde je trať poměrně rovinatá. Chtělo by se říci, že vlastně ideální k dosahování nějakého toho osobního rekordu.

A to i z jiného důvodu. Celou trať maratónu (běží se ještě půlka a štafety) dokončilo celkem „pouze" 805 běžkyň a běžců. V Bratislavě se na trati můžete řádně nadechnout a rozletět dle svých aktuálních možností. Než doběhnete první kilometr dva, startovní pole se příjemně roztrhá, takže se jen podle svých představ můžete držet nějaké kompaktnější skupinky s podobným tempem, nebo běžet zcela samostatně, bez překážek. Odpadá zdržující kličkování mezi pomalejšími běžci či loktovaná v těsných chumlech.

Rychlá trať

„Ačkoli chvílemi na dlouhých nechráněných úsecích foukal vítr, trať mi skvěle sedla. Podařilo se mi zlepšit si svůj nejrychlejší maratónský čas o patnáct minut. A dokonce jsem chvíli táhnul skupinku s nejrychlejší ženou závodu," jako by shrnoval nadšení všech kralupský běžec Václav Klomínský.

Už popáté se bratislavského maratónu účastnil také náš Petr Vabroušek. Největšímu ze závodů už tradičně předcházela beseda a promítání, jež se pokaždé těší velkému zájmu.

„První desítku jsem běžel tempově za 38 minut dle plánu, ale cítil jsem, že úsilí je na mé poměry už neadekvátní. Zbylých 32 kilometrů jsem vyklusal, nakonec z toho bylo 76. místo," říká přesto spokojeně Petr Vabroušek, kterému se jinak v Bratislavě vždy velmi daří. „Byl to můj snad nejpomalejší maratón vůbec," dodává s úsměvem atlet, jehož už v pátek čeká sedmidenní Marathon des Sables v poušti, jeden z nejtvrdších ultra na světě.

Zahajte sezónu!

Myslím si, že Bratislava je ideální závod na rozběh sezóny. Městský maratón, který je velký tak akorát, takže výhody určitě převažují. Běží se na dvě půlmaratónská kola, což vlastně dává možnost seznámit se důkladně s tratí (ovšem už za běhu) i těm, kteří přijedou na poslední chvíli. Kromě královské běžecké trati o 42 kilometrech se můžete proběhnout i po turistických památkách se zkušeným průvodcem (páteční History Run, 6 km), případně si ještě v sobotu zaběhnout minimaratón (4,2 km) nebo desítku. Půlmaratón se běží na stejné trati, ve stejný čas jako maratón.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články