Hlavní obsah

Přístroje GPS nejsou jen dobré. Podlehneme jejich svodům?

Kdo si dnes ještě dokáže představit svět běhu bez GPS? Kolik je u nás ještě běžců, kteří nevybíhají na své tréninky bez chytrých hodinek s navigací nebo alespoň bez mobilu se sportovní aplikací? Všichni přece chceme zaznamenávat, analyzovat, sdílet. Nebo ne? Kdo by chtěl dnes být o generace pozadu, že? Trénink s navigačními přístroji má svá velká pozitiva, ale ne všechny stránky jejich používání jsou pozitivní.

Foto: Profimedia.cz

Používání elektroniky může mít i svá úskalí.

Článek

Mezi ty nejzákladnější přínosy GPSky patří velmi dobrý přehled o naběhané vzdálenosti a čase. To je ovšem jen základní kostra, z níž se dopočítávají stále rozsáhlejší a sofistikovanější údaje doplňované také o monitoring srdeční činnosti, o spálené kalorie, kadenci kroků a podobně. V podstatě všichni výrobci nabízejí další zpracování dat v návazných programech a aplikacích. Nejrůznějšími grafy analýz po uběhnutí pěti kilometrů by si člověk kolikrát zvládl vytapetovat i rozlehlý obývák.

Údaje o současné, případně průměrné rychlosti jsou neméně důležité. Některé hodinky nebo aplikace nám dokonce zvládnou napovídat, zda udržujeme stabilní, předem nastavené tempo. Pípají, vibrují či dokonce ústy elektronického trenéra nabádají k lepším výkonům. Jiné třeba umějí i vaší píli přepočítat na spálené kalorie a zároveň na počet spálených hamburgerů. Ihned po tréninku se tak můžete odebrat do fastfoodového řetězce a přesně vědět, po kolikátém nášupu máte mít černé svědomí.

Výhody (snad) převažují

Dobré je, že takové vymoženosti fungují všude na světě a na spoustě z nich si můžeme předpřipravit sofistikovaný trénink, třeba nějaký intervalový. V podstatě z nás elektronika sňala všechny přípravné tíhy trénování, jen ten běh pořád zbývá na nás. Navíc spousta rozhraní se za vás dokáže pochlubit vašimi výsledky na sociálních sítích. V případě nedostatku sociálních vazeb a kontaktů vždy můžete v cíli nějakého závodu zapříst nezávazný rozhovor se sličnou osobou druhého pohlaví ve stylu: „Hele, moje hodinky ale ukazují, že to bylo o půl kilometru delší. No já se na to vykašlu, jsem si mohl zlepšit osobák!" a podobně.

Záludnosti

Co naopak na GPSkách velmi nesnášíme, zvláště pak na těch staršího data narození, je jejich nepříliš velká ochota připojovat se dostatečně rychle. Stojíte takhle před kanceláří, čas vám nemilosrdně ukrajuje z polední přestávky a vy už pátou minutu čekáte, než se ta zatracená věc konečně „chytí". A jeden teoretický kilometr je nenávratně v pytli.

A co teprve, když údaje zaznamenané elektronicky nekorespondují příliš s realitou? To je pak vážně k popukání. Vzteky. Přesnost měření je kromě kvality samotného přístroje ovlivňována třeba také počasím nebo členitostí samotné trasy. Čím více zatáček proběhnete, s tím větší odchylkou počítejte. Ta samozřejmě ovlivňuje i výpočet aktuální rychlosti. Aktuální kalkulace nemusí být úplně přesná, u průměrných hodnot naopak sedí docela solidně.

Psychiatři už také bouří. Odhlédneme-li od faktu, že varují v podstatě přede vším ‒ alkoholem, kokainem, facebookem, kávou, televizí, varují také před závislostí na elektronice. Zkuste alespoň jednou týdně vyběhnout bez těch chytrých věciček a běžet jen „na pocit". Není to vůbec k zahození umět naslouchat a chápat procesy svého vlastního těla.

Jak pravil klasik, pokrok asi nezastavíme. V poklidu využívejme (vý)dobytků civilizace, pojďme ale nedopustit, aby převzaly nadvládu nad naší radostí z prostého pohybu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• sport tester s GPS
Vybíháte také někdy bez jakéhokoli záznamového zařízení?
Ano, vůbec nic nepoužívám.
15,9 %
Jen občas.
10,3 %
Pravidelně, alespoň jednou týdně.
1,8 %
Vždy s sebou mám hodinky nebo telefon.
72 %
Celkem hlasovalo 271 čtenářů.

Reklama