Hlavní obsah

Srovnej svůj běžecký krok… s jógou!

Vanda Kadeřábková-Březinová

Relax, protahování, povalování, posilování, makačka, rovnováha, zdraví, koncentrace, balzám pro tělo a duši… a další možná synonyma, více či méně blízká, vás nyní ještě mohou napadnout. Jaké slovo napadá první právě vás? A napadlo vás, že byste si právě s jógou mohli zlepšit i svůj běžecký krok – i výkon?

Foto: Profimedia.cz

Běžecká jóga pomůže v mnoha směrech.

Článek

Jóga není jen jedna. Většina z nás již zaregistrovala, že má mnoho tváří či směrů a každý si v ní může najít ten, který bude více vyhovovat jeho potřebám. „Dlouho jsem se jí vyhýbala, připadala mi málo akční" – napsala mi onehdy Hanka, mimochodem lékařka, která se před několika lety odstěhovala z České republiky kamsi do světa, kde se nyní věnuje nejen samotnému jógovému cvičení, ale i jógové terapii. Jógou se totiž dá vyléčit řada neduhů nejen na pohybovém aparátu, ale i v ostatních orgánových soustavách, kde je klasická „prášková" medicína v koncích nebo kde se jí chcete vyhnout. „Myslím, že trochu dynamičtější ashtanga yoga by ti pomohla", napsala mi tehdy na můj dotaz, který jsem na ni měla. Důležité je sehnat si dobrého učitele, dodává k tomu.

Dobrý učitel - a ještě k tomu běžec

Jógové polohy znáte z nejrůznějších obrázků, nalézáte je v knížkách i na cvičebních podložkách. Nejspíš nebude problém se do kterékoliv z nich nějak dostat. Ale pozor, platí tu to, co o každém cvičení: pokud jej provádíte byť s dobrým úmyslem, ale technicky špatně, můžete si také ublížit. „Absolutně zásadní je v každé pozici poslouchat své vlastní tělo a naučit se vnímat signály, které vysílá. Žádná pozice by neměla bolet. Pokud tomu tak je, je dobré zvolnit a najít spolu s lektorem alternativu, kde budeme cítit příjemné posílení či protažení, vždy ale bez bolesti", říká Petra Hlousková, skvělá běžkyně a lektorka jógy zároveň.

„Pokud toto nerespektujeme a dáme přednost svému egu, není problém si z jógy urvat rameno, vyhodit klíční kost, nebo vyhřeznout ploténku" – dodává s tím, že tato zranění se nevyhnou ani lektorům. „U jógujících na hodině to jsou spíše namožené či natažené svaly, bolavá záda... ano, ta stejná záda, která jóga při ohleduplném praktikování uzdravuje a bolestem naopak předchází," pokračuje a upozorňuje na důležitost správného dýchání: „Zásadní je také v každé pozici důkladně dýchat, pomalu, plynule, bez zádrží a věnovat dechu neustálou pozornost. Kvalitní lektor by měl toto neustále zdůrazňovat." Kvalitní lektor se také neustále dále vzdělává. Petra pořádá mimo jiné i workshopy právě pro běžce. Když zrovna na žádný nenarazíte, bude pravděpodobně cestovat za dalším poznáním.

Pro nás běžce je jednoznačně nejlepší, když je náš učitel nejen kvalitní učitel jógy, ale je také sám běžcem. To právě Petra je a tak se opravdu nemusíte bát, že byste se na hodině jenom váleli. Pěkně z vás poleje a až vyrazíte další den na svou trasu, pocítíte zabírat právě ty svaly, které při běhání zabírat mají. Aspoň za sebe mohu říci, že jsem to tak měla: znám svalovou anatomii, a tak přesně vím, co zabírat má a co bývá oslabené. A ozývaly se přesně ty svalové skupiny, které mi byly vždy signálem, že tělo je vyrovnané a pracuje správně. (A které se mi v posledních letech dlouho neozývaly.)

Mé první setkání s jógou, 1992

Poprvé jsem se setkala s jógou na Vyšší odborné škole životního stylu, kde nám ji spolu s dalšími zdravotními cvičeními perfektně ukázala doktorka Marie „Máša" Svobodová. Moje tehdy sotva dvacetileté tělo i mysl mířily zcela jiným směrem: jsem zkrátka povahou sprinter, chrt za výkony a výsledky, sprinty a čtyřstovka byly tehdy mými tratěmi na dráze. Mášiny hodiny ale již v té době, kdy každé pomalejší cvičení bylo pro mne málo dynamické, pro mne představovaly příjemný relax, protažení i poznání, na nějž jsem i po letech hodně vzpomínala. Když přišel nějaký neduh, ono vzpomínání nabíralo na síle až k přání mít tu možnost zopakovat si celý kurs.

Mé druhé setkání s jógou, 2016

Běhám, zpívám, vedu dětské kroužky, cvičení pro dospělé, píšu, hopsám kolem tří malých dětí, starám se o školní kroniku... a mnoho dalšího. Na mé cestě tak přišly úspěchy i klopýtnutí a zranění. Jak by mi bodlo něco tak vyrovnávajícího... ale kde na to vzít čas? Naštěstí jsem po mnoha letech potkala Terezu, kamarádku z juniorských let. A ta mne vzala na hodinu jógy právě k Petře. Cítila jsem se nabitá energií ještě dva dny, nohy mi v následujícím sedmnáctikilometrovém běhu jen létaly.

Chci ještě!!! Cítila jsem se srovnaná, mladší, vyšší. A Petra je sama vynikající běžkyní – od časů, kdy začala více cvičit, její výkonnost prudce vzrostla. Ač byla před dvěma lety ve stavu vyhoření, nyní září energií, je štíhlá a pružná jako kočka. Petra vám při hodině poradí, poopraví, pokud jste v pozici trochu jinak a trpěly by klouby. Najde lehčí či těžší varianty, pokud potřebujete. Běžec je zkrátka ze svého sportu hodně zkrácený, což se neprojeví hned, ale až postupně po letech a jóga představuje ideální aktivitu nejen jako kompenzační (a zároveň i posilovací) cvičení, ale i tolik potřebnou chvilku zaměřit se každý zcela sám na sebe.

Ruku na srdce, kolik z nás dokáže pravidelně vypnout od všeho vnějšího, napřít pozornost jen do svého nitra a rozmlouvat se svým tělem a duší?

Reklama