Hlavní obsah

Running jóga. Cvičení, které může běžce rozběhat a protáhnout ho

Praha

Zlepšit výkonnost a časy, to je cílem většiny běžců. Proč si tedy nepomoci running jógou? Ta může při pravidelném cvičení vylepšit pohybový rozsah běžce a posílí svaly, vazy. Tento druh cvičení nepatří zatím mezi nejrozšířenější, ale proč ho nevyzkoušet a zjistit, jestli vám pomůže. „Running jóga je podobná power józe. Jde o dynamické a posilovací cvičení,“ říká běžkyně a cvičitelka running jógy Lenka Pavlenková.

Foto: Facebook: Running yoga s Lenkou

Running jóga může běžcům pomoci s energií a protahováním. Chce to jen zkusit a začít.

Článek

Můžete říci, proč by měli běžci zařadit do svého tréninku také running jógu?

Running jóga protahuje a posiluje svaly zároveň, stejně tak i vazy. Tělo se stává flexibilnějším. Získáme energii a také vice kyslíku pro svaly. Posílíme psychickou a fyzickou kondici. U běhání, když se člověk neprotahuje před i po tréninku, což je deset minut, znám to z vlastní zkušenosti, tak se svaly zkracují. Po čase neuděláme ani klasický předklon.

Na co se při hodině zaměřujete?

Díky protahování a running józe se protahují části těla, které jsou důležité pro běhání. Hlavně stabilizační systém, což je hrudník, bříško, šikmé svaly, záda, pánev. Dále také kotníky. S tím vším running jóga pracuje.

Chodí k vám jen běžci?

Říkám, že tento druh cvičení není vhodný jen pro běžce. Dá se říct, že pro všechny sportovce a lidi, kteří mají sedavé zaměstnání. Ve finále je vhodný pro všechny.

Vy sama běháte?

Ano, tři roky, ale předtím jsem sportovala, dělala jsem více sportů.

Jak jste přišla zrovna k této józe?

Running jóga proto, protože jsem si to vymyslela, sama běhám a byla jsem zkrácená. Po běhu jsem se totiž nikdy neprotahovala.

Jaký je rozdíl mezi klasickou jógou a running jógou?

Running jóga je podobná power józe. Jde o dynamické a posilovací cvičení. Když mám nové klienty, cvičím s nimi pomaleji, aby se do toho dostali. Ve finále jdeme více dynamicky. Posilujeme a zároveň tělo protahujeme. Vždy ale musí jít o plynulé pohyby, aby si někdo neublížil.

Co klienty nejvíce trápí?

Ve finále tři čtvrtiny obyvatelstva trápí bederní část. Dále tu jsou karpální tunely, pokud lidé sedí za počítačem. Když cvičím, poznám, kdo kam se při pozicích dostane. Celkově, když člověk není protažený a dělá jakýkoli sport, tak tímto cvičením předchází zraněním a zlepší si výkony i čas.

Kdy může běžec čekat viditelné zlepšení?

Tohle je individuální.

Jak často by měl běžec zařazovat toto cvičení do svého tréninku?

Nepsané pravidlo je, že by se mělo cvičit minimálně dvakrát týdně, a to nejen running jógu nebo jógu. Jde o doplnění k běhání. Toto platí pro každý sport. Jednou týdně je málo, ale zase aspoň jednou než nic.

Premiéra running jógy
„Nepatřím mezi zarputilé vyznavače tohoto cvičení, na hodinu running jógy do Hit Fitness Flóra jsem se dostavil, ale nečekal jsem, že se mé tělo radostí rozletí. Po zahřátí se dostavila postupná cvičení, kde jsem poznal kočku, střechu, válečníka, tři bojovníky, svíčku. Více si popravdě nepamatuji, protože jsem stále myslel na hluboký nádech a výdech, balanc a správné provedení cviků, tedy v rámci svých zkrácených údů. Nedokážu po jedné lekci posoudit, jak by se mi časem zlepšila výkonnost, časy, ale jedno platí stoprocentně. Po hodině jsem byl tak protažený a uvolněný, že jsem neměl problém s předklonem, zadní stehna netahala, bedra nebolela.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články