Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Reebok Harmony Road ‒ váš silniční otrok

Praha

Nastal čas jara, hadi a štíři vylézají z děr a stejně tak činí i běžci, kteří za nižších teplot a méně příznivých podnebných podmínek zanevřeli na svůj koníček. Je čas oživit matné vzpomínky a pustit se do požírání prvních jarních kilometrů. A možná právě v těchto chvílích zjistíte, že potřebujete nové silniční botky, které by vám něco takového umožnily. Vyzkoušeli jsme pro vás nové Harmony.

Foto: Reebok.com

Reebok Harmony Road - boty stvořené pro silniční běh.

Článek
Fotogalerie

Harmonie na silnicích ‒ i tak by mohly vaše nohy vnímat nové reeboky. Na první pohled jde o boty robustní konstrukce a odolného provedení. Vzhled slibuje rezistenci vůči desítkám, stovkám či snad dokonce tisícům kilometrů, které si chcete letos nadělit. A v našem testu se tento první dojem potvrdil.

Jeden z nápisů na podrážce nás vyzývá k tomu, abychom byli více člověky (be more human), což se nám i díky botám po stovkách naběhaných kilometrů jistě podaří. Budeme více v pohodě, přátelštější a příjemnější. No, skoro jako tyto boty. Na světě tak po sobě zanecháme nejen dobrou stopu v tom přeneseném slova smyslu, ale i unikátní otisky v prachu cest. Podrážka totiž kromě jedenácti obdélníkových členitých terčíků po vnější hraně zahrnuje pod palcem umístěný unikátní power pad nesoucí na sobě i kolem sebe rýhy jako otisk lidského prstu. Tento terčík se nachází v nejnamáhanějším místě podrážky, v místě odkud dochází k finálnímu odrazu.

Pata je kapkovitě obtažená silnou hradbou pěny, uvnitř níž najdete zajímavý prostor naplněný pružnou hmotou připomínající najemno nasekané makaróny. Mohutná mezipodešev je klínovitě složena z bílé hmoty přicházející z přední strany a z patního klínu protaženého do poloviny chodidla. Silná mezipodešev má chránit běžcovo chodidlo při dopadech na tvrdé podklady a zároveň navracet vloženou energii v maximální možné míře.

PLUSY
odolná konstrukce
masivní tlumení
pohodlné provedení
fixovaný jazyk
MÍNUSY
reflexe by mohlo být více (hlavně vzadu)
HMOTNOST
622 gramů (pár, pánská 42)
CENA
3199 korun

Svršek boty je kolem vstupu štědře polstrovaný, připravený na dlouhé výběhy. Achilovka, kotníky i nárt mají k dispozici tlusté a měkké polštáře. Pata je silně zastabilizovaná tuhou podkovou, vycpaný jazyk je po obou stranách přichycen k vnitřní síťovině. Je stabilní a ani po dlouhé době se neposouvá do stran. Svršek je tvořen několikanásobně síťovanou textilií, která slibuje, že jen tak nepopraská ani v nejnamáhanějších místech ohybů. Celá spodní část svršku, boky i špička jsou navíc chráněné přídavným pogumováním, které zároveň nese také průvlaky plochých tkaniček. Na špičce najdeme protáhlou reflexní plošku svítící do tmy jako přimhouřené oči šelmy.

Hodně přes 100 naběhaných kilometrů nezanechalo na botě žádnou stopu, snad jen s výjimkou bahna, kdy jsem neukázněně se silničkami vběhl i mimo zpevněné cesty. Soukromě tipuju, že botka bude velký držák, nenáročný otrok, dříč. V případě Harmony Road jde o stabilní, velmi „obrněnou" botu.

Americký Runner’s World ocenil Reebok Harmony Road jako „Nejlepší debut“.

Za mne osobně je zbytečné silné zpevnění paty (mám neutrální došlap). Ten samozřejmě bude více užitečný někomu s problémy v kotníku. Ke svršku nemám připomínek, je měkký a pohodlný, ve špičce poměrně dost široký, připravený pro delší výběhy. Jakožto příznivce minimalismu by mne ale podrážka uspokojila třeba i jen poloviční, na mě je toho tlumení přespříliš. Oceňuju estetickou legrácku s „daktyloskopickou" stopou na podrážce. Vzhledem k provedení ocení Harmony Road především těžší a začínající běžci očekávající vysokou návratnost vložených prostředků.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• běžecká obuv pro ženy• běžecká obuv pro muže

Reklama

Související témata: