Hlavní obsah

A je to venku! Všichni budeme zírat - světový rekord padne první květnový víkend

René KujanSport.cz

Jak je možné takto přesně předpovědět další zásek do světových maratónských tabulek? Ztěžka. Ale americký výrobce sportovního vybavení se svým projektem Breaking2 si zkrátka věří. Na údajně nejrychlejším povrchu světa se třemi najatými atlety ze světové běžecké špičky se tak má stát 6. nebo 7. května v italské Monze.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Budeme všichni zírat už první květnový víkend?

Článek

Po březnové půlmaratónské premiéře na závodním okruhu Formule 1 nedaleko Milána vstupuje projekt do své závěrečné fáze. Buď, anebo. Teď, nebo nikdy. Čest a sláva je v sázce, takříkajíc s hlavou na špalku. Eluid Kipchoge z Keni, Etiopan Lelisa Desisa a Zersenay Tadese z Eritrey poběží s větrem a stávajícím světovým rekordem 2:02:57 z dílny Keňana Dennise Kimetta o závod. Dosáhnout světového rekordu ale nestačí. Cílem je dostat se pod dvě hodiny a smazat tak z maratónského času celé tři minuty! A to rozhodně není málo.

Nike vyhlásila válku dvěma hodinám na všech frontách. Vyvinula speciální oděvní součástky s nižším třením, atletům šije na míru speciální rekordmanskou obuv, poskytne jim rychlý povrch závodního okruhu, ty nejlepší vodiče a navíc jim vypočítala i ideální počasí. Dočkáme se prolomení času dvou hodin? Jisté není nic, ale...

Rekordman na maratónské distanci, který by se chtěl dostat pod dvě hodiny, musí udržet průměrné tempo 2 minuty a 50 vteřin na kilometr. Schválně si to někdy zkuste, třeba jen na jeden jediný kilometr. Jestli to vyjde, bude to opravdu věc velkého formátu. Hlavním faktorem kromě toho lidského bude počasí. Dlouhodobá předpověď zatím předpokládá teploty mezi 22-8 °C, přičemž relevantní studie naznačují, že nejrychleji by mělo být možné zdolat maratón někde kolem 10 °C.

Ať už budete na začátku května v Monze, nebo ne, ať už budete sami zkoušet zdolat rekord, nebo ne, můžete být přesto u toho. Počítá se totiž i s on-line přenosem rekordního pokusu na internetu. Firma dokonce pořádá veřejnou soutěž, ze které vzejde desítka výherců, kteří budou osobně pozváni na tribuny v Monze.

Reklama