Hlavní obsah

TEST: Boty Vivobarefoot Primus Trail SG ‒ správní parťáci do terénu

Praha

Jako běžec se počítám mezi silničáře, ale když se mi dostaly do pařátů terénní „viváče“, dobrovolně jsem silnici opustil a zamířil na běžecké trasy ležící mimo dosah asfaltérů. Popravdě – takové běhání mi opravdu hodně rychle zachutnalo a pomohlo znovuoživit mou, v poslední době trochu chřadnoucí, vášeň pro běhání. Během pár týdnů jsem s keckami naběhal něco přes tři stovky kilometrů a dokonale se s nimi sžil. Ale hned přiznám barvu: Začátky vůbec nebyly nijak zvlášť idylické.

Foto: vivobarefoot.cz

Vivobarefoot Primus Trail SG

Článek
Fotogalerie

Než jsem s nimi totiž poprvé vyběhl, postupoval jsem podobně jako s každými jinými „viváčemi", které překročily můj práh. Takže jsem nejdříve vyhodil vnitřní vložku, v druhém kroku shodil ponožky, nazul boty a vyrazil na výběh.

Na první dobrou byly boty trochu těsnější okolo nártu, což by mi až tolik nevadilo, zato ostrá hrana nad patou ano – ta mi dala pořádně za vyučenou. K domovu jsem točil už po čtvrtém kiláku s achilovkami sedřenými do krve. Poučení pro příště – tentokrát to bez ponožek nepůjde.

Ponožky na nohy a znovu ven

Jakmile krev zaschla a prvotní naštvání ze mě vyprchalo, vyštrachal jsem ve skříni poslední zbylé běžecké ponožky a zkusil to nanovo. Trochu nezvyk, ale důležitý byl výsledek. A co vám budu povídat – bylo to mnohem, mnohem lepší. Boty držely na nohou jako přibité. Jakmile jsem se mohl konečně soustředit spíše na běh než na rozedřené nohy, zjistil jsem, že při prvním náznaku terénu tyhle Primus Traily zázračně ožívají.

Bylo to zkrátka jako s klasickým gazíkem – pokud se trmácíte po normální silnici, umřete v něm nudou, ale jakmile projedete na polňačce první zabahněnou kaluží, v tu ránu je ve svém živlu. Platilo to i o těchto trailových botách. Zatímco na asfaltu působily těžkopádně (logicky – srovnání se silničními bosobotkami, na něž jsem zvyklý, není úplně fér, neboť se na nich šetří každý gram), při prvním náznaku terénu byly jako pokropené živou vodou. A tak jsem dychtivě zkoušel vždy nový podklad. Kromě sněhu ovšem, ten už byl v březnu a dubnu v okolí Prahy nedostatkovým zbožím. Zato ale boty bez problémů zvládaly prach, bláto, kameny, kořeny... Vážně cokoliv.

Vivobarefoot Primus Trail SG
Podrážka: základní 3 mm + kolíky 5 mm
Zavazování: rychlozavazovací stahovací systém bez tkaniček
Vnitřní část: vlákno Soft Dri-Lex s antibakteriální ochranou odvádějící vlhkost
Vnější část: prodyšná síťovina s laminací, lehké voděodolné vlákno s impregnací

Skvěle přitom držely do kopce i z kopce – a to jsem měl hlavně z rychlejších seběhů trochu obavy. Ani na mokrém povrchu ale „primusky" nezaváhaly. Byla to v nich čistá radost.

Tlumenější kontakt se zemí

Při všem tom skvělém poběhání mi ovšem občas trochu chyběla větší zpětná vazba – ze silničních viváčů jsem totiž zvyklý na to, že na chodidle cítím každý kamínek (někdy mám dokonce pocit, že i každé zrnko písku). V případě „primusek" byl kontakt se zemí o dost utlumenější, což se ale vzhledem k vyšším terénním špuntům, které z podrážky trčí, dalo očekávat. Nicméně když vyhodíte vnitřní vložku, už to docela ujde. Na druhou stranu – když šlápnete na pořádně ostrý kámen nebo fakt vychytaný kořen, nepotřebujete znát jeho anatomii do nejmenšího detailu.

V terénu jsem ocenil příjemný, rychle schnoucí matroš, ze kterého je vyrobený svršek bot (zvlášť když musíte skrz potok nebo zabahněnými kalužemi), stejně jako nejrůznější vychytávky – třeba zpevnění špičky boty, která tak dokonale chrání prsty při zakopnutí. Skvělé také je, že se kecky obouvají jako ponožky – nemají žádný jazyk, který by se při běhu v terénu shrnoval. Stabilitu na noze zajišťuje guma přiléhající k noze pod kotníkem a přes nárt, bavil mě i stahovací systém místo klasických tkaniček.

PLUSY
skvěle padnou na nohu, nekloužou
parádně drží v těžším terénu
nemají jazyk, nic se při běhu neshrnuje
jednoduché a rychlé zavazování
rychleschnoucí materiál
MÍNUSY
odírají achilovky (ponožky nutné)
na asfaltových přebězích těžkopádné
menší cit pro povrch, než je u bosobot běžné
HMOTNOST
250 gramů
CENA
3 780 korun

Přece jen ale nějakou výhradu mám. Po pár výbězích jsem zkusil vyrazit znovu bez ponožek, jenže pořád to nebylo ono. Tu ostrou špici za patou jsem tak holt povinen považovat za nějakou pomstu na lidech, kteří odmítají běhat v ponožkách. Každopádně to byla asi jediná vada, kterou jsem na „primuskách" našel. A ne že bych se nesnažil najít další. Jenže – jsou to vážně povedené kecky.

Reklama

Související témata: