Hlavní obsah

Bosoběžecký šampionát na golfovém pažitu

Praha

Ve čtvrtek 18. května se na hostivařském golfovém hřišti odehrála nevšední událost v podobě běžeckého závodu. A nebyl to závod ledajaký, běhalo se totiž podruhé v historii o mistry republiky v běhu naboso. A aby nevšedností nebylo málo, bohatý sportovní program uzavřel zajímavý podvečerní aquatlon.

Foto: archiv organizátora

Nezvyklý šampionát na golfovém pažitu.

Článek

ČSOB Hostivařský běh

„Vítáme všechny, kdo si přišli užít krásné slunečné odpoledne k nám do golfového areálu v Hostivaři," zahájil prezident klubu Jiří Martinka pro několik stovek rozcvičujících se běžců a běžkyň. Mikrofonu se pak ujal známý sportovní moderátor Tomáš Budka, jehož televizní specializací jsou multisportovní disciplíny. Tentokrát si ji do své režie vzali borci TTT triatlonového týmu v čele s Pavlem Mužíčkem.

Pravidelné účastníky běžeckých závodů překvapil nevšední komfort zázemí šaten místního golfového klubu. „Jsem zvyklý si věci dát v lese pod strom a doufat, že mi je během závodu někdo pohlídá. Tady jsme dostali uzamykatelné šatny a máme možnost se po závodě i vysprchovat," glosoval tuto záležitost jeden z účastníků. „Předskokany" k hlavnímu závodu dospělých kategorií obstaraly děti v rámci svého závodu „Okolo jezírka." Za velkého aplausu rodičů a příbuzných se ze všech sil vydalo několik desítek malých sportovců na 250 metrů dlouhé trati po měkoučké trávě.

Čestné role startérky hlavního závodu na pěti či desetikilometrové trati se chopila známá olympionička veslařka Mirka Knapková-Topinková. Její pokročilé těhotenství jí letos závodit neumožnilo. „Ale příští rok sem přijedu i s miminkem a závod absolvuji," slíbila. V šest hodin pak její výstřel poslal stohlavý dav běžeckých nadšenců do závodu. Hned v úvodu se na čele usadilo duo Michal Procházka s Frantou Schovalem. „Zatímco prvně jmenovaný běžel v botách a „jenom" pět kilometrů, Franta bez bot a plnotučnou porci deseti kilometrů. „To, že Michal běží jen kratší trasu, jsem zjistil až během závodu, tak jsem ho nechal běžet a soustředil se sám na sebe. Naboso moc často netrénuju, ale tady na té hebké golfové trávě to byl celkem zážitek. Bavilo mě to," řekl v cíli Franta Schoval, novopečený republikový šampion v běhu naboso.

Jeho přítelkyně Tereza také bodovala mezi ženami a mohli se tak společně radovat z bohatých odměn pro nejrychlejší závodníky. Bylo vidět, že náhlý příliv letních teplot v kombinaci s nezvyklým terénem dává účastníkům pěkně zabrat. Nechyběli ani ti, kterým to opravdu nechutnalo a závod nedokončili. „Hodně to bolelo a v cíli jsem byl rád, že už to mám za sebou," říkal známý sportovní novinář Tomáš Nohejl.

V krátké přestávce před podvečerní „třešničkou na dortu" v podobě aquatlonu, jak tento závod pokřtili organizátoři, se mohli sportovci občerstvit u stánků. Jedním ze sponzorů závodu byl i Pivovar Hostivar, který poblíž otevřel svou druhou provozovnu a pozávodní „ionťák" z jejich dílny v paprscích zapadajícího slunce kouzlil téměř dokonalé kulisy endorfinových zážitků.

Aquatlon je kombinací dvou sportů, běhu a plavání, různého pořadí disciplín a délky tratí. Ve zdejším podání šlo o krátké běžecké kolečko kolem jezírka, plaveckých 350 metrů a na závěr dva a půl kilometru běhu. Papírové předstartovní předpoklady o jasném favoritovi potvrdil Petr Šlajs, mistr světa v kryatlonu a bývalý triatlonový reprezentant. „Jsem rád, že jsem dnes vážil cestu z Plzně. Celé odpoledne jsem si krásně užil. Bavilo mě se proplétat mezi ostatními plavci a moje bolavá kolena mi dovolila i běžet rychle. Pracuji v Norsku a na trénink moc času není. Jsem rád, že jsem zvítězil," říkal sympatický šampión po svém doběhu.

Reklama

Související témata:
Budky