Hlavní obsah

TEST: Čelovka Ledlenser MH10 ‒ noční dravec ostrých zraků

Praha

Známý německý výrobce svítidel rozličného druhu přišel nedávno s další novinkou, která by mohla výrazně potěšit běžce. Výkonná čelovka se zvýšenou odolností, dobíjením přes USB a pro výrobce tak typickou možností ostření světelného kužele ‒ to by mohl být dobrý průvodce po ztemnělých stezkách nočních trailů, co říkáte?

Foto: archiv autora, Sport.cz

Čelovka Led Lenser MH10: noční dravec.

Článek
Fotogalerie

Když se řekne čelovka Ledlenser, asi první, co nás napadne, je zoomovatelný reflektor. Také tato čelovka si zachovává jeden z hlavních rysů výrobce. Malým pootočením vrubovaného vnějšího kroužku světlometu můžete dosáhnout širokého světelného kužele nebo koncentrovaného svazku paprsků, kterým můžete téměř rozdělávat oheň. Patentovaná technologie přináší voděodolnou konstrukci a využívá nejen přímého odrazu světla uvnitř reflektoru, ale také jeho lomu.

Samotný světlomet je docela malý a hnízdí v polstrované umělohmotné základně, kterou prochází pružná čelenka. Malé pogumované ovládací tlačítko je umístěno nahoře. Jeho pomocí nejen zapínáte a deaktivujete světlo, ale také aktivujete přepravní zámek nebo přepínáte v nabídce světelných režimů.

Od reflektoru vede po straně kroucený kabel k energetickému srdci stroje ‒ válečku uchycenému v podobné polstrované bázi jako reflektor. Z této základny jej lze i vycvaknout, což využijete pro lepší manipulaci při případné výměně akumulátoru nebo dobíjení. Ve většině případů to ale nebude třeba. Dobíjení vloženého akumulátoru (Li-ion 18650, 3400 mAh) totiž probíhá pomocí běžného konektoru microUSB. Příslušný kablík najdete v zakoupené sadě. Ten lze připojit k jakémukoli běžnému zdroji, třeba USB počítače nebo do nabíječky vašeho mobilního telefonu.

Hlava bateriového pouzdra nese kromě vstupu USB také červenou kontrolku, která se rozsvítí, jakmile je čelovka aktivní. Při běhu tak budete zezadu vydávat červené světlo, což při pohybu po silnicích nebo cyklostezkách nemusí být za šera vůbec od věci. Při dobíjení vám bude zadní světélko signalizovat, jak je na tom akumulátor ‒ jakmile se změní na zelené, je nabito. Potěší i fakt, že kontakty čelovky jsou pozlacené. A zlato je jak známo velmi dobrý vodič (kontakty se tak nezahřívají) a navíc velmi stálý kov, takže zdatně odolává i případným nehodám baterií ‒ nekoroduje.

Oba základní prvky ‒ světlomet a akumulátor ‒ drží pohromadě pružná a příjemná gumová čelenka, která dále nese svorku na propojovací kabel, posuvnou přezku pro přesné nastavení velikosti a malou integrovanou karabinku pro případné zavěšení světla kamkoli a na cokoli.

PLUSY
zoomovatelný světelný kužel
velký výkon
možnost nastavení posloupnosti 3 různých režimů
červená zadní dioda
dobíjení přes microUSB bez nutnosti vyjmutí akumulátoru
voděodolnost
nízká váha
MÍNUSY
příliš lehké sklápění reflektoru
v těžších podmínkách by se hodil středový pásek
HMOTNOST
161 gramů (samotná čelovka včetně akumulátoru)
6 gramů - filtr
26 gramů - pouzdro
CENA
2690 korun

Čelovka je voděodolná dle certifikace IPX4, tedy odolná proti pokropení o intenzitě až 10 litrů vody za minutu minimálně po dobu 5 minut. Jakékoli srážky by tak měla přestát zcela bez úhony a testovací běhy za průtrže mračen tento předpoklad beze zbytku potvrdily.

Čelovka nabízí tři režimy světelného toku: 600, 250 a 10 lumenů. Nastavit lze i to, od jakého režimu budete při zapnutí postupovat, tedy zda se čelovka zapne v nejvyšším režimu a další stisky tlačítka aktivují střední a nízký režim, či ve zcela opačném ranku. Za nejvyššího výstupu by mělo světlo vydržet 10 hodin, za nejnižšího hned 120.

Výrobce svému produktu velmi věří, a tak nabízí nadstandardní záruku 7 let po registraci zákazníka. Systém registračních kódů také zajišťuje, že si od obchodníka domů odnášíte opravdový originál a nikoli levnou asijskou napodobeninu. V krásné produktové škatulce najdete kromě čelovky také přepravní pouzdro s poutkem na opasek, nabíjecí kablík a navíc ještě také dva barevné filtry, kterými můžete osadit reflektor. Zelenou a červenou variantu můžete využít při mnoha různých příležitostech. Sklíčka jsou vyrobena tak, aby zajistila maximální světelnou propustnost a nesnižovala příliš výkon čelovky. Například červený filtr je znám tím, že neoslňuje tolik jako běžné světlo a navíc nenarušuje adaptaci lidského oka na tmu. Za 350 korun si můžete k čelovce přikoupit celou sadu barevných filtrů se samostatnými čepičkami. Kromě červeného a zeleného je k mání také žlutý a modrý.

Čelovka při testovacích výbězích v nejrůznějších podmínkách obstála báječně. Pokud venku vydržíte za jakýchkoli podmínek, můžete se spolehnout, že MH10 také. Možnost volby světelného režimu po prvním stisknutí spínače je velmi užitečná a zaostřování světelného kužele se mnohokrát velmi hodilo. Někteří běžci by prý ocenili (hlavně při dešti či při delších výbězích, kdy je člověk už hodně zpocený) i možnost připojení nějakého středového pásku (spojení reflektoru s bateriovým pouzdrem shora přes hlavu) pro ještě lepší stabilizaci bez nutnosti nadmíru přitahovat čelenku. Já osobně bych se přimluvil za trochu tužší usazení reflektoru v bázi. Občas se mi při běhu i při letmém dotyku podařilo omylem sklopit světlo až příliš hodně pod sebe. Ledlenser MH10 je čelovka která by neměla uniknout pozornosti náročného uživatele. Její jak světelné, tak elektronické prvky patří k tomu nejlepšímu, co na trhu najdete.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Ledlenser MH10

Reklama