Hlavní obsah

Chůze je velmi nebezpečná! Raději běhejte

Vídeň

Mezi nejpřirozenější pohyby lidského těla prý patří chůze. Je to svým způsobem logické. Ovšem co je přirozené, může být v dnešní době zároveň i krajně nebezpečné, jak o tom svědčí výzkumy rakouské Universität Innsbruck a statistiky jedné z rakouských pojišťoven za rok 2016. Chůze je v podstatě to nejriskantnější, čemu se dnes můžete věnovat.

Foto: Profimedia.cz

Statisticky je běhání bezpečnější než chůze.

Článek

Z výzkumů vyplývá následující: Chůze je nebezpečná a často vede ke zraněním a také smrti. Pěší túry jsou často podceňovány, lidé se na ně vypravují s nedostatkem vybavení či naprosto nevybavení. Nejčastějšími příčinami, proč se turisté nevracejí domů zdrávi, ale berou to oklikou přes nemocnice, je uklouznutí, zvrtnutí či zakopnutí. A podobný obrázek poskytují také statistiky pojišťoven.

V posledních letech má počet úrazů na túrách rostoucí tendenci. Například v Rakousku za loňský rok došlo k 930 úrazům při turistice, což představuje meziroční nárůst o 8,5 %. V Rakousku, zemi Alp a horolezectví, je údaj o to překvapivější, že úrazy právě u horolezectví i vysokohorských túr klesají, stejně tak u sjíždění divokých řek, létání na závěsných padácích, větroních a podobně. Meziroční nárůsty zaznamenává právě pouze turistika společně s jízdou na horských kolech.

Jako hlavní příčinu vidí sami Rakušané v častém podceňování túry, na niž lidé často vyrážejí nepřipraveni a bez patřičného vybavení. Nejčastější udávaný důvod ve formulářích pojišťoven je „špatné vybavení a nedostatečná příprava".

Za základ správného a přiměřeného vybavení na turistiku považují rakouské pojišťovny především vhodnou obuv. Dalším předpokladem pro to, aby se člověk navracel ze svých túr v pořádku, je podle nich dobrá fyzická kondice. Kdo se pravidelně věnuje sportu, disponuje podle nich elastičtějšími vazy a výkonnějším svalovým aparátem. Lepší trénovanost podle nich zaručuje, že se člověk tak rychle neunaví a nestane se tak rychle nepozorným – riziko se dále redukuje.

Samozřejmě, všechna myslitelná rizika může pokrýt i více či méně nákladné úrazové pojištění. Ale není jednodušší běhat? Jsme si jisti, že ano. Běžecké túry s sebou – na první pohled paradoxně – přinášejí rizik méně.

 Běžci jsou většinou dobře a dlouhodobě trénovaní. Existuje tak silnější teoretický předpoklad, že i v případě uklouznutí nebo pádu bude mít nehoda menší následky.

♦ Běžci mají dobrou fyzickou kondici, jejich pozornost nepolevuje tak rychle, každý další krok je pro ně samostatnou výzvou.

♦ V důsledku běžeckého boomu posledních let je téměř nemožné potkat běžce, který by neměl řádné vybavení. Problém dneška leží spíše na opačném konci spektra – běžci jsou velmi často na své počínání až „přezbrojeni". Samozřejmě, že mají vhodnou speciální obuv, navíc ale mívají také speciální ponožky, speciální návleky, speciální kraťasy, hydratační pás s lahvičkami, speciální batůžek s prostředky rychlé pomoci, funkční triko, čelenku i nátepníky a speciální běžecké brýle. Dále bývají zhusta vybaveni také velkým množstvím techniky: mobilními telefony s nejrůznějšími aplikacemi, sporttestery, fitness náramky, krokoměry, měřiči tepu, chytrými sluchátky a někdy dokonce i záložními power-bankami. O nepřipravenosti běžců nemůže být ani řeč.

♦ Také statistiky dávají našim dohadům za pravdu. Běžecké úrazy tvoří jen velmi malou část celkových statistik a zpravidla se skrývají až v úplně poslední položce s názvem „jiné".

Takže až zase v sobě pocítíte chuť vyrazit třeba někam do rakouských Alp, nazujte raději běžecké boty a ukažte pojišťováckým statistikám, kdo je opravdovým pánem hor!

Reklama