Hlavní obsah

Cuketová polévka s mladými kopřivami

Praha

Cukety jsou vděčnou potravinou letních i nadcházejících babsko-letních dní. Zvláště tehdy, když se jí daří opravdu hodně a vy ve své zahrádce nějakou z nich v záplavě velkých listů přehlédnete, nasytíte z ní celou rodinu. Nejspíše dobře znáte smažená kolečka, ale proč si nyní v létě lepit žaludek trojobalem, není-liž pravda? Spíše dostanete chuť na něco zdravějšího, lehčího a více osvěžujícího.

Foto: Profimedia.cz

Cuketová polévka může mít mnoho podob.

Článek

Právě taková je cuketová polévka, kterou můžete jíst jak tradičně teplou, tak i později za studena. A navíc – je rychlá a propašujete tak cuketu do žaludku i těm, kteří ji jinak moc nemusí. Co budeme potřebovat?

♦ 1 středně velká cuketa (nebo ½ velké, zbavená tvrdých jader)

♦ 2 hrsti lístků mladých kopřiv

♦ 1 cibule, 2-3 stroužky česneku

♦ voda, sůl, pepř

♦ bazalka nebo jiné čerstvé bylinky ze zahrádky podle chuti

Na oleji nebo másle ghí připravíme nakrájenou cibuli a česnek. Když cibule zesklovatí, přidáme kousky cukety – klidně se slupkou, ale zejména větší cukety zbavíme tvrdších jader. Zalijeme vodou. Aby měla polévka dobrou konzistenci a nebylo třeba ji dále dohušťovat, osvědčilo se mi právě tolik vody, aby z ní nakrájená cuketa ještě trochu koukala. Přivedeme k varu, občas promícháme a vaříme cca deset minut. Když změkne, vypneme vařič, přidáme kopřivy (pozor, raději jen listy – části natí obsahují vlákna, s nimiž si ani mixér příliš neporadí). Nechcete-li si spálit prsty, může kopřivu v polévce zastoupit baby špenát – a celý obsah hrnce rozmixujeme. Do mixované směsi dále přidáme lístky čerstvé bazalky. Nemáme-li bylinky čerstvé, poslouží i sušené – jen jich dáváme raději méně, protože jejich chuť je dosti koncentrovaná.

Na závěr můžeme do polévky ještě pokrájet vše, co zahrada dá: lístky popence, trochu pažitky, nebo několik kvítků sedmikrásek...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články