Hlavní obsah

Ve Švýcarsku řádí „nesmrtelný“ sportsman. Zálusk má na světové rekordy

Albertovi Strickerovi je letos 94 let. Už jen dožít se takového požehnaného věku je svým způsobem umění a fuška. Ale s tímhle kmetským číslem v občanském průkazu ještě pomýšlet na drcení světových rekordů?! Inu, když je vám dáno a nepostrádáte vůli o síle ocelového lana lanovky na Lomnický štít, je asi možné všechno...

Foto: Profimedia.cz

Nezáleží, kolik křížků nesete na zádech, když je silná vůle. (ilustrační foto)

Článek

Albert Stricker začal v pokročilém věku s joggingem, protože mu to doporučili lékaři ze zdravotních důvodů. Tedy, oni mu nechali na výběr. Svého času měl obrovské rodinné starosti. Manželka vyžaduje kompletní péči a zajišťování jejích potřeb i strach z budoucnosti Albertovi přidělával vrásky na čele a do jeho života vnášel nadměrný stres. Lékaři mu doporučili, ať si vybere ze dvou věcí: Buď začne chodit na ryby, nebo běhat. Vysedávat na rybách ho ale nebavilo, tak začal běhat.

„Při běhu jsem našel klid a sílu," řekl později stařičký vytrvalec deníku St. Galler Tagblatt. V necelých 90 letech se pustil do budování své maratónské kariéry a střihnul si švýcarský závod v Lucernu. Za pouhé čtyři roky od nastartování kariéry dosáhl pozoruhodných výsledků. Je dvojnásobným mistrem Evropy v kategorii M85 na tratích 10 km a půlmaratón, dvojnásobným mistrem Evropy v kategorii M90 na stejných tratích a drží evropský rekord na maratónské i půlmaratónské trati v kategorii M90. V kategorii mužů nad 90 let mu světový rekord v maratónu utekl o pouhé dvě minuty.

„Při běhu se vylučují hormony štěstí, běhání mne přivádí na jiné myšlenky," pochvaluje si vytrvalec, který nyní pravidelně trénuje každý den alespoň hodinu. Mezi jeho další cíle patřila také nedělní účast na šestihodinovém závodě ve švýcarském Aargau, která proběhla více než úspěšně. Dle pořadatelů se tak Stricker stal nejstarším mužem světa ve své věkové kategorii, který takový závod absolvoval. Tím ale sny nezdolného Švýcara nekončí.

V příštím roce, krátce po svých 95. narozeninách chce Stricker absolvovat další maraton, tentokrát ovšem s cílem překonat světový rekord v kategorii M95. „Je to dobrá motivace k tréninku," všímá si. Jeho ošetřovatel Beat Knechtle s úsměvem doplňuje: „Už se na nás svalila také vlna kritiky ze strany odborných lékařů i univerzitních profesorů, to nám ale nevadí." Sám Knechtle je lékař a vytrvalostní sportovec a na všech závodech svého svěřence doprovází. Podle něj splňuje Albert všechny tři základní předpoklady k tomu, aby mohl dosahovat úspěchů i „na stará kolena". „Má extrémně silnou vůli, podstoupil mnohaletý trénink a díky genetickým předpokladům má úžasně pevné zdraví," pochvaluje si vlastnosti svého svěřence. A co vy? Už se na běhání cítíte staří?

Reklama