Hlavní obsah

Rusové ostrouhali. V dalších biatlonových volbách jsou ve hře i české barvy

Poreč

Rusko nezískalo zpět plné členství v Mezinárodní biatlonové unii, o které přišlo v prosinci kvůli dopingu. Delegáti na kongresu IBU hlasovali proti. Na programu jsou i další ožehané body. Volby nových šéfů, destinací pro vrcholné události. Ve hře jsou i české barvy. Na viceprezidenta kandiduje Jiří Hamza. O MS 2023 se uchází Nové Město na Moravě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vysočina Arena při SP v biatlonu v prosinci 2016. Teďse uchází o další vrcholnou událost.

Článek

Provizorní členství pro Rusko znamená, že nemá hlasovací právo, jeho zástupci nemohou kandidovat do funkcí v IBU a země se nemůže ucházet o pořádání mezinárodních akcí. Jeho reprezentanti se však mohou účastnit oficiálních závodů včetně Světového poháru a mistrovství světa.

Pro obnovení plného členství Ruska se vyslovilo 20 delegátů z 51, dva se zdrželi hlasování.

"Musíme si na to zvyknout. Je třeba dál pracovat a budovat vztahy s IBU, abychom se mohli znovu stát právoplatnými členy biatlonové rodiny. Díky bohu, že se to nedotklo reprezentace a dali nám možnost v klidu závodit ve Světovém poháru," uvedl člen výkonného výboru ruské biatlonové unie a trojnásobný mistr světa Ivan Čerezov.

Komplikací pro Rusy podle něj bude fakt, že nebudou mít žádného zástupce v orgánech IBU. "Když jsme měli zástupce ve strukturách IBU, bylo snazší dozvědět se, co se chystá a co se děje uvnitř. Teď tyhle zprávy z první ruky mít nebudeme," řekl Čerezov. Podle něj mohly hlasování delegátů ovlivnit i nedávné informace o nových pozitivních dopingových případech čtyř ruských biatlonistů.

IBU odebrala Rusům plné členství v reakci na trest Mezinárodního olympijského výboru za dopingový skandál v Soči 2014. MOV zrušil suspendaci Ruského olympijského výboru krátce po olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde ruští sportovci startovali pod neutrální vlajkou.

Ruský dopingový skandál poznamenal i samotnou IBU, jejíž vysocí představitelé v čele s dlouholetým prezidentem Andersem Bessebergem podle zprávy Světové antidopingové agentury za úplatu kryli doping ruských biatlonistů. IBU má kvůli ztrátě důvěryhodnosti pozastavený přísun financí od MOV.

V Chorvatsku se začalo jednat už ve čtvrtek a bude se také volit nové vedení IBU, v němž se o místo prvního viceprezidenta uchází šéf českého biatlonu Hamza. Místo v technické komisi bude obhajovat Vlastimil Jakeš. Český biatlon se také uchází o pořádání příštího kongresu v roce 2020 v Praze, za soupeře má Srby.

Hamza považuje za favorita volby pořadatele MS pro rok 2023 Oberhof. "Němci naposledy hostili světový šampionát v roce 2012, my až o rok později. Ale můžeme překvapit," uvedl na svazovém webu.

Pořadatele nemá ani šampionát v roce 2021, který byl odebrán původně zvolenému ruskému dějišti Ťumeni. Jediným kandidátem na uvolněný termín je slovinská Pokljuka.

Kandidáty na obsazení nejvyššího postu v IBU jsou současný viceprezident Olle Dahlin ze Švédska a bývalá lotyšská ministryně spravedlnosti Baiba Brokaová. Stávající šéf Anders Besseberg byl po korupčních a dopingových skandálech na jaře suspendován a do volby se už nepřihlásil.

Na místo prvního viceprezidenta kandidují vedle Hamzy také Nor Tore Boygard, Slovák Ivor Lehoťan, Němec Franz Steinle i Rus Viktor Majgurov, který vzhledem k provizornímu členství své země kandiduje za Bělorusko.

Reklama