Hlavní obsah

Fourcade ukončil protrápenou sezonu, v Oslu závodit nebude

Paříž

Nejlepší biatlonista posledních let Francouz Martin Fourcade ukončil ještě před finále Světového poháru v Oslu protrápenou sezonu. Z Östersundu odjel z mistrovství světa poprvé od roku 2009 bez medaile a rozhodl se nezávodit na posledním pohárovém dílu na Holmenkollenu.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Martin Fourcade na střelnici během MS v Östersundu.

Článek

O Fourcadově absenci v závodech v Oslu dnes informoval francouzský svaz. Biatlonisty na závěr sezony čeká sprint, stíhačka a závod s hromadným startem. Finále SP začne ve čtvrtek. Fourcade by měl v Oslu být jen jako divák a naplánovat s trenéry příští sezonu.

Třicetiletý majitel velkých křišťálových glóbů z posledních sedmi let a vítěz 76 pohárových individuálních závodů skončil na MS v Östersundu nejlépe na pátém místě. Ani v tradičně silných štafetách si náladu nespravil.

Sezonu přitom začal vítězstvím ve vytrvalostním závodu v Pokljuce, pak vybojoval zlato ještě ve stíhačce v Hochfilzenu. Už před Vánoci v Novém Městě na Moravě ale přišlo trápení a výsledkové propady biatlonisty, jenž má 32 medailí z olympijských her a mistrovství světa.

"Nevím, co se se mnou děje. Chci obrátit list, ale nejde to," přiznal Fourcade na šampionátu. Marně hledal důvody velkého poklesu výkonnosti po letech na výsluní. "Snažil jsem se pochopit a zanalyzovat nadměrnou únavu a nedostatek dynamiky v posledních kolech, ale nenacházel jsem rozumnou odpověď," přiznal.

V únoru vynechal závody v Severní Americe, dal si deset dnů volna s rodinou, ale při návratu do přípravy onemocněl. Ztracenou formu i proto už nenašel. V pořadí Světového poháru je až sedmý a při neúčasti v Oslu se ještě propadne.

Když z olympiády v Pchjongčchangu před rokem odjížděl se třemi zlaty, otec dvou dcer plánoval, že bude závodit ještě dvě sezony.

Reklama