Hlavní obsah

Biatlonové eso si v politice hned zavařilo. Velké překvapení, divili se v Putinově straně

Skončil s biatlonem, rozjel politickou kariéru, hodlá usilovat o post v ruské státní dumě, ale možná si Anton Šipulin hned zkraje bojů o místo na výsluní v pro něj nové sféře poněkud zavařil. Odjel si na Kamčatku, kde se tento týden zúčastnil tradičního šedesátikilometrového Avačinského maratonu na lyžích. Takhle si v jeho novém týmu zvaném Jednotné Rusko angažovanost zjevně nepředstavovali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Anton Šipulin (vlevo) a Martin Fourcade na archivním snímku ze SP ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě.

Článek

„Rozhodnutí odjet na Kamčatku bylo pro moskevské vedení strany naprostým překvapením," řekl podle ruských médií na Šipulinovu adresu mluvčí strany, která v květnu zažije primárky a na jejich základě postaví kandidáty do doplňovacích voleb do statní dumy na podzim tohoto roku. Šipulin usiluje o přízeň v okrese Serov ve Sverdlovské oblasti. Další politické měření sil pak bude v roce 2021.

Šipulinův prohřešek může mít podle spolustraníků vliv na jeho pozici, kterou si budoval svými sportovními úspěchy, po nichž býval k vidění i ve společnosti prezidenta Vladimira Putina. Před čtvrt rokem se objevily první náznaky, že vyrazí do politické stopy, teprve nedávno to potvrdil, ale hned si komplikuje život.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Stupně vítězů (zleva): Anton Šipulin, Martin Fourcade a Emil Hegle Svendsen po sprintu na 10 km v rámci Světového poháru v biatlonu ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě.

Dost možná ale výlet na Dálný východ bere bývalý biatlonista jako součást kampaně, i když výsledek nijak pozoruhodný nezaznamenal. S hodinovou ztrátou dojel daleko za nejlepšími. Navíc v rozporu se stranickými zájmy, jak se uvádí v ruských médiích. Šipulinovo vyjádření v nich není.

Björndalen: Odešel brzy

Krok na novou scénu od mladšího bratra Anastasie Kuzminové, která reprezentovala Slovensko, mnohé udivuje.

„Odešel zbytečně brzy," citovala média před pár dny Šipulinova ještě nedávného soupeře Ole Einara Björndalena. Zatímco Nor končil ve čtyřiačtyřiceti, Rusovi je o třináct let méně. „Šipulin je úžasný chlap. Měl ještě pokračovat v závodění. Johannes Bö a Martin Fourcade mohli mít soupeře, pokud by správně trénoval. Doufám, že se vrátí," uvedl Björndalen.

On sám myšlenky na politickou dráhu nemá. „Nevím, čeho tam (Šipulin) může dosáhnout, nevím, jak je pro to vhodnou osobou. Myslím, že se musí hodně naučit. Já osobně o takové možnosti vůbec neuvažuji, ale třeba Anton uspěje, "dodal Björndalen, manžel bývalé běloruské hvězdy Darji Domračevové.

Reklama

Související témata:
Jednotné Rusko