Hlavní obsah

Propadák sezony! České biatlonistky v Pokljuce jen bodově paběrkovaly

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Nejhorší závod Světového poháru letošní zimy mají za sebou české biatlonistky. V Pokljuce na patnáctikilometrové trati pomalu běžely a zoufale špatně střílely, z čehož se zrodil výsledkový propadák. Slabou náplastí na něj byly tři body pro uzdravenou Evu Kristejn Puskarčíkovou za 38. místo a dva pro Markétu Davidovou, která skončila hned za krajankou.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Německá biatlonistka Denise Herrmannová s bezchybnou střelbou triumfovala ve vytrvalostním závodu SP v Pokljuce.

Článek

Z triumfu se radovala Němka Denise Herrmannová. Olympijská medailistka z běžecké štafety na lyžích poprvé v kariéře odstřílela čtyřpoložkový závod čistě a vyhrála takřka s minutovou převahou. Švédku Hannu Öbergovou, která přičetla trestnou minutu za jednu nepřesnou ránu vestoje, porazila o 59,2 sekundy. Třetí skončila rovněž čistě střílející Anais Bescondová z Francie s odstupem 1:15,7 minuty. Žluté číslo vedoucí ženy seriálu i 18. místem v cíli uhájila Norka Tiril Eckhoffová.

V českém táboře zavládla ponurá atmosféra. „Evík sice byla z holek výsledkově nejlepší, ale na lyžích se u ní výrazně projevil ten více než týdenní výpadek, kdy kvůli nemoci v Ruhpoldingu pouze ležela v posteli," přiznal asistent trenéra Jiří Holubec. Ve hře byly jen tři reprezentantky, protože ve Slovinsku zase ulehla nachlazená Jessica Jislová a talentovaná Tereza Voborníková už odjíždí na juniorské MS.

Foto: Petr Slavík/ Český biatlon

České biatlonistky Markéta Davidová (vlevo) a Eva Kristejn Puskarčíková.

Na Pokljuku má hezké vzpomínky Markéta Davidová, která tu v minulé sezoně brala právě ze závodu na 15 km premiérovou pohárovou medaili. Jenže na svůj bronz z prosince 2018 ale nedokázala navázat. Nejvíc doplatila na nepovedenou střelbu vstoje, při každé zastávce na střelnici v této poloze se dopustila dvou chyb.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Vítězka pátečního vytrvalostního závodu Denise Herrmannová z Německa.

Jen k průměrnému běžeckému času se jí přičetly celkem čtyři trestné minuty. „Jsem aktuálně v takovém rozpoložení, že jsem si nemohla dovolit moc zaváhání při střelbě, jenže na stojce mi scházela stabilita," přiznala Davidová, kterou čeká nedělní masák.

„Po prodělané nemoci to pro mě bylo v běhu opravdu náročné. Střílela jsem dost pomalu, snažila jsem to uhlídat, o to víc ty dvě jedničky mrzí. Sjezdy jsou tady dost nebezpečné a mě limitovaly dřevěné nohy, které nemohly odšlapovat," uvedla Kristejn Puskarčíková.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Švédka Hanna Öbergová obsadila v Pokljuce stříbrnou pozici.

Úplně katastrofální střelbu předvedla Lucie Charvátová, z dvaceti ran jich poslala mimo terč osm. Nikdo ze stovky závodnic na startu neměl horší bilanci. „Snažila jsem se dát všechny položky v rychlém rytmu, jenže při každé mě to dvakrát ulítlo a s tím absolutně nejde závodit," připustila.

„Lůca měla hodně špatný den, ve všech směrech na ni bylo znát, že se od příjezdu do Slovinska pere s příznaky nachlazení," uvažoval Holubec. Pokud se dá Jislová alespoň trochu zdravotně do kupy, měla by mít Charvátová volno při dnešních smíšených závodech. Možná i při nedělním závodu s hromadným startem, kde zůstala jen v pozici náhradnice. Podobně jako u mužů Moravec.

SP v biatlonu - vytrvalostní závod žen na 15 km v Pokljuce:
1. Herrmannová (Německo) 41:33,4 (0 trest. minut)
2. H. Öbergová (Švédsko) +59,2 (1)
3. Bescondová (Francie) +1:15,7 (0)
4. Vittozziová (Itálie) +1:21,7 (0)
5. Preussová (Německo) +2:02,8 (0)
6. Eganová (USA) +2:10,4 (0)
7. Hauserová (Rakousko) +2:53,2 (1)
8. Starychová (Rusko) +2:59,5 (0)
---------
38. Kristejn Puskarčíková (ČR) +5:46,6 (2)
39. Davidová (ČR) +5:52,8 (4)
89. Charvátová (ČR) +11:06,2 (8)
Stav SP (po 12 z 24 závodů):
1. Eckhoffová (Norsko) 524
2. Wiererová (Itálie) 477
3. H. Öbergová (Švédsko) 396
4. Herrmannová (Německo) 393
5. Simonová (Francie) 355
6. Tandrevoldová (Norsko) 350
7. Röiselandová (Norsko) 343
8. Braisazová (Francie) 340
----
15. Davidová (ČR) 229
27. Charvátová (ČR) 155
33. Kristejn Puskarčíková (ČR) 136
60. Jislová (ČR) 40.

Reklama

Související témata: