Hlavní obsah

Bomba výsledek, jásal pilíř mixu Moravec. Medailově už předčil i Koukalovou

Anterselva/Praha

Ondřej Moravec byl u všech tří medailí české smíšené štafety v historii biatlonového mistrovství světa. Letošní bronz z Anterselvy ale označuje za nejpřekvapivější z nich. „Tohle je absolutně nadplán,“ říká 35letý reprezentant, z nějž jeho celkově devátá medaile z MS a ZOH činí nejúspěšnějšího biatlonistu české historie. O jeden cenný kov už předčil i Gabrielu Koukalovou.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Biatlonista Ondřej Moravec na trati smíšené štafety ba úvod MS v Anterselvě.

Článek

„Mám radost, že jsem tohle ještě mohl zažít, ten pocit je naprosto jedinečný a jde o něco, co se v životě už těžko bude opakovat," přiznal pro ČTK Moravec. Svoji medailovou žeň začal bronzem v mixu na MS v Novém Městě na Moravě před sedmi lety.

Na zimní olympiádě v Soči 2014 přidal dvě stříbra (stíhačka a smíšená štafeta) a bronz (15 km s hromadným startem). Na MS v Kontiolahti 2015 slavil zlato se smíšenou štafetou, stříbro z masáku a bronz na trati 20 km, kde si ještě doběhl před třemi lety v Hochfilzenu pro stříbro.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Česká sestava na stupních: zleva Ondřej Moravec, Eva Kristejn Puskarčíková, Michal Krčmář a Markéta Davidová.

Plánuje, že si jednou v domě všechny medaile i vystaví. „Jsem na sebe hrdý," culil se. S českým kvartetem se letos na stupně vítězů moc nepočítalo. „Ani já bych si na to úplně nevsadil, ale v tom je štafeta krásná," říkal. K bronzu biatlonisty posunula přesná muška, jen dvakrát dobíjeli. „S takovou střelbou jsme si to určitě zasloužili," mínil Moravec, jenž poprvé při medailovém úspěchu mixu neměl roli finišmana.

Jel už třetí úsek. „Když jsem dal čistě ležku, tak jsem si na stojku věřil a odstřílel ji úplně v klidu," říkal reprezentant, jenž předával třetí a největší nervy prožil při sledování závěrečné střelecké položky finišmana Michala Krčmáře. „Možná jsem byl víc ve stresu, než kdybych tam stál sám," uznal Moravec „Pak už jsem jenom běžel k trati, řval jsem na něj a viděl, že to dá. Když jel poslední kilometr s náskokem dvaceti vteřin, tak to už jsme v uvozovkách slavili."

Po závodu dostali všichni členové bronzové štafety hobla a létali vzduchem. „Radost je oproti individuálnímu výsledku čtyřikrát větší. Všichni jsou šťastní a užívají si medaile štěstí úplně naplno. Když vidíte, že se radují všichni z realizačního týmu, který za vámi stojí celou přípravu a sezonu, tak to je krásný," uvedl Moravec pro Radiožurnál.

Tři zbývající reprezentanti získali svou první medaili z MS. „Pro mě je to úplně boží, fakt neskutečný," usmála se nejmladší Davidové. „Jasně, bomba výsledek," potvrdil Moravec. Puskarčíková se mohla poprvé radovat z medaile bezprostředně po závodě, bronz za ženskou štafetu ze ZOH 2014 by po diskvalifikaci Rusek měla obdržet dodatečně.

Reklama