Hlavní obsah

Závody bez lidí? Polovičaté řešení a kapka v moři, vadí Krčmářovi. Je mu líto Šlesingra

Nové Město na Moravě/Praha

V pondělí měl na programu v Novém Městě na Moravě první trénink, rozhlížel se po tribunách Vysočina areny a představoval si, že stejně budou vypadat i při závodech. Stříbrný olympijský medailista Michal Krčmář rozhodnutí o Světovém poháru bez diváků nerozumí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takto zdravil Michal Krčmář diváky v Novém Městě minulou zimu. Letos nebude mít koho.

Článek

Co vám proběhlo hlavou, když jste se dozvěděl, že pojedete před prázdnými tribunami? Ulevilo se vám aspoň, že závody nebyly zrušeny úplně?

Je to smutná zpráva a nechlácholí mě, že se pojede, protože mi to přijde jako polovičaté rozhodnutí. Stejně přijede kolem tisícovky lidí z různých zemí, ani nevidím, že by byla podobná omezení v nákupních centrech nebo v pražském metru. Tohle je vidět navenek, protože se chystá velká akce, ale na fotbaly, hokeje i koncerty se zatím dál chodí.

Neberete argumenty, že na biatlon by dorazili fanoušci z celé Evropy?

Všichni vědí, kolik lidí do Itálie pořád jezdí na dovolenou na lyže, i do míst, kam je doporučeno necestovat. Tohle je kapka v moři, nic to rozhodnutí nevyřeší. Ale samozřejmě nám jako závodníkům nezbývá než ho přijmout.

Umíte si představit, jak budou závody před prázdnými tribunami vypadat?

Od rána se snažím na to připravit, ale nevím. Musím se nastavit, že tam nikdo nebude, ale když si vzpomenu na ty předchozí roky… Každému bych to přál zažít, závody tady jsou odměna pro sportovce, fanoušci si to užívali. Je to fakt výjimečná akce, která ztratí svého ducha.

Na sociálních sítích jste závody bez diváků dokonce přirovnal k sexu bez orgasmu.

Hned jsem si říkal, že bych to chtěl nějak okomentovat, a psal jsem si se známým, který to přirovnání zmínil, jen jsem ho trochu zmírnil. (úsměv) Ale přijde mi výstižné, protože ta euforie na trati se nedá popsat. A nevnímáme to tak jen my, i v Itálii se ptali našich trenérů, jestli bude vyprodáno, všichni se sem těšili.

Obzvlášť mrzuté to bude pro Michala Šlesingra, jenž by se měl loučit s kariérou…

Za něj mě to mrzí ještě víc. Za to, co pro český biatlon odvedl, by si zasloužil rozlučku před fanoušky. Jasně, může se rozloučit i za rok, ale v civilu je to něco jiného.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Je mi smutno z dnešního rozhodnutí bezpečnostní rady vlády, a přiznám se, dost dobře mu nerozumím. Chápu, že zdraví je na prvním místě a nijak to nerozporuji, byť v souvislosti s touhle "korochřipkou" mě opravdu žádná panika nepohlcuje. Na druhou stranu mi není úplně jasné, proč je nutné zakázat diváky v NMNM, přičemž ze zahraničí jich mělo dorazit kolem 4 tisíc a počítadlo se s 25-30 tisíci návštěvníků denně, dokud necháme v provozu letiště, nákupní centra, pražskou MHD a další. Jen letiště Václava Havla denně odbaví desítky tisíc (tuším 50-60) cestujících, kteří se setkají s palubním personálem, zaměstnanci letiště a jeho zázemí, přičemž Ti všichni jdou po směně domů. Prostě si nemyslím, že biatlon je větší riziko než takové letiště, tak mě překvapilo, že zatímco biatlonu naše vláda zakázala diváky, tak na letišti nezakázala cestující, vždyť by přece společnosti mohli bez problémů létat bez nich. Připadá mi to jako takové populistické gesto, jak vládě na lidech záleží, což mě vlastně u populistické vlády překvapit nemůže. Bez Vás fanoušků NMNM nebude to pravé NMNM a vlastně ani nevím, jestli se mi tam vůbec chce. 😔

Příspěvek sdílený Michal Šlesingr (@michalslesingr),Bře 2, 2020 v 5:51 PST

Nemůže být pro vás aspoň drobným pozitivem, že v tichu nehrozí přemotivovanost z fanoušků?

Nechci mluvit za ostatní, ale za mě určitě ne. Vždycky jsem tu byl v transu, dostal ze sebe i kvůli lidem úplné maximum. Naposledy jsem tu byl tak zničený, že jsem si musel po závodech jít na dvě hodiny lehnout, abych nabral energii vůbec na cestu domů…

Reklama