Hlavní obsah

Rusky stříbro ze štafety v Soči zpět nezískaly, Koukalové a spol. medaile zůstaly

Ruské biatlonistky Olga Viluchinová, Jana Romanovová a Olga Zajcevová uspěly u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) v Lausanne s odvoláním proti doživotnímu distanci za doping na olympijských hrách v Soči 2014. Jejich diskvalifikace ze štafety na 4x6 km, v níž dojely druhé, však kvůli dopingovému provinění Zajcevové platí dál. Na bronzovou pozici se tak posunuly české biatlonistky, o čemž Mezinárodní olympijský výbor rozhodl už v roce 2017.

Foto: Profimedia.cz

Ruská biatlonistka Olga Zajcevová při ZOH 2014 v Soči.

Článek

Všechny tři biatlonistky byly obviněny ze zapojení do státem organizovaného dopingu. Zatímco u Viluchinové a Romanovové k tomu není podle CAS dostatek důkazů a jejich individuální výsledky ze Soči by měly platit, Zajcevová se svým odvoláním proti diskvalifikaci neuspěla.

Viluchinové by tak mělo zůstat stříbro ze sprintu na 7,5 kilometru. Zajcevová se proti verdiktu hodlá odvolat k nejvyššímu švýcarskému soudu.

Jejich kauza se před CAS dostala více než dva roky poté, co se oddělily od dalších 39 ruských případů, kterými se CAS zabýval před olympijskými hrami v Pchjongčchangu. Při tehdejším slyšení 28 sportovců uspělo a dočkalo se zrušení diskvalifikace z OH v Soči.

Reklama

Související témata: