Hlavní obsah

Policejní brutalita. Vrhli se na mě jako smečka vlků, líčí bratr slavné biatlonistky

Minsk/Praha

Policejní brutalita, drsné násilí. Bratr bývalé biatlonové hvězdy Darji Domračevové popsal pro norský deník Dagbladet okolnosti, kdy jej seřezala v Bělorusku policie. Stačilo podezření, že muž míří na demonstraci proti tamnímu prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. „Bylo to brutální. Policisté se na mě vrhli jako smečka vlků," popsal Nikita Domračev. Jak to v Bělorusku nyní funguje popsala pro list Marca bývalá basketbalistka Jelena Levčenková, která skončila ve vězení a prožila peklo.

Foto: Profimedia.cz

Darja Domračevová na archivním snímku

Článek

Klid v Bělorusku není od srpna, kdy Lukašenko vyhrál ziskem osmdesáti procent hlasů prezidentské volby. Opozice ovšem všechno zpochybňuje, tvrdí, že bylo hlasování zmanipulované a volá po jeho opakování. Tisíce občanů se scházejí na demonstracích, kde proti odpůrcům režimu tvrdě zasahuje policie.

K jednomu takovému se nechtěně přimotal i bratr slavné biatlonistky Darji Domračevové. Byl zatčen policíí, ta mu způsobila krvavé zranění na hlavě, i když se jí snažil přesvědčit, že jede na kole pouze navštívit matku. „Dělám to každou neděli. Snažil jsem se to policistům říct, ale obklíčili mě a pak se na mě vrhli jako smečka vlků," popsal nepříjemnou chvilku.

Tvrdí, že se na něj ochránci pořádku vrhli. Byl sražen na zem a údery na něj dopadaly ze všech stran. Volání, že jen jede za matkou, nezabíralo. K tomu všemu byl i hrubě urážen. Vše skončilo zatčením. I když utrpěl krvavé zranění na hlavě, nikdo prý nejevil zájem, aby mu poskytl pomoc. Následně se proti celé situaci ostře ohradila i sestra napadeného, slavná biatlonistka Darja Domrčevová. Šokovala ji brutalita, které bratr čelil.

S další drsnou zkušeností se pochlubila bývalá běloruská basketbalistka Jelena Levčenková (37). Ta promluvila o svém zatčení a pobytu ve vězení poté, co se zúčastnila demonstrace proti režimu. „Bylo to šílené, ve hře bylo moje zdraví. Neměli jsme teplou vodu, třináct dní jsem se nesprchovala. Měla jsem vši, podmínky byly šílené," uvedla.

Reklama