Hlavní obsah

Moravec se zlepšil ve stíhačce o pětadvacet míst. Nory zaskočil švédský rychlík

Kontiolahti
Aktualizováno

Ondřej Moravec se zařadil mezi nejvýraznější skokany sobotní stíhačky Světového poháru biatlonistů ve finském Kontiolahti. Oproti startu se zlepšil o 25 míst, když proběhl cílem na 22. pozici. O dvě příčky před ním byl Michal Krčmář, kterého přibrzdily potíže na střelnici. Na bod dosáhl i čtyřicátý Tomáš Krupčík. Favorizované Nory tentokrát zaskočil švédský rychlík Sebastian Samuelsson, lídr seriálu Johannes Thingnes Boe skončil třetí.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář na trati

Článek

Výrazných posunů pořadím byla spousta, vždyť Samuelsson startoval s osmnáctkou, která odrážela jeho umístění v závodě na 10 km. V cíli čtvrtý Laegreid měl dokonce číslo 22 a veleskok předvedli Francouz Jacquelin, z 39. pozice na osmou a Rakušan Eder ze 41. místa na třinácté v cíli.

Johannes Boe hned od začátku začal pronásledovat vítěze sprintu a svého staršího bratra Tarjeie, kterého brzy vyřadily ze hry o stupně vítězů tři chyby hned na úvodní střelecké položce. Výborně zvládli první ležku všichni čtyři čeští reprezentanti. Krčmáře to posunulo na sedmé místo, Moravce do třetí desítky a Štvrteckého s Krupčíkem těsně za bodující čtyřicítku.

Lídr Světového poháru na trati navyšoval svůj náskok a když odstřílel čistě i podruhé, vedl už o půl minuty. Skupinu bezprostředních pronásledovatelů opustil Krčmář, jenž musel na trestné kolo, ale další posun pořadí se dařil Moravcovi s Krupčíkem, kteří byli stoprocentní i při druhé ležce. Štvrteckého připravily o veškeré naděje čtyři chyby.

Foto: Antti Aimo-Koivisto, ČTK/AP

Švéd Sebastian Samuelsson slavil v Kontiolahti premiérové vítězství ve Světovém poháru.

Krčmář ztratil naděje na výborný výsledek při třetí střelbě

Po třetí střelecké položce ale dostal Johannes Boe, jenž minul předposlední ranou, nečekaného protivníka, kterým byl Švéd Samuelsson, který se nulou i výrazným běžeckým zrychlením dostal vedoucímu Norovi doslova na záda.

Krčmáře zdržely na střelnici problémy se závěrem. Musel dobíjet ručně a k tomu dvěma ranami minul terč. „Jsem hlupák. Vyhodil jsem si špatnou prací s malorážkou dva náboje a byly to pro mě šílené vteřiny. Díky desátému místu na startu z toho jsou ještě slušné body, ale necítil jsem se při stíhačce vůbec dobře," líčil pro ČT Krčmář.

Moravec naznačil, že při dobré střelbě může být hodně dobrý. „Pro něj úžasný posun. Držela ho střelba a pak se i lépe drží na lyžích," říkal trenér mužů Ondřej Rybář. O vítězství Samuelssona rozhodla závěrečná položka, kterou dal lépe než dvakrát chybující Johannes Boe, který za sebou neudržel ani mocně finišujícího Claudea z Francie. Tarjei Boe byl v cíli dvanáctý.

Světový pohár biatlonistů - stíhací závod mužů na 12,5 km v Kontiolahti
1. Samuelsson (Švéd.) 32:26,7 (1)
2. Claude (Fr.) +15,8 (3)
3. J. Boe (Nor.) +19,5 (3)
4. Laegreid (Nor.) +23,9 (1)
5. Doll (Něm.) +27,9 (2)
6. Fak (Slovin.) +37,3 (1)
7. Christiansen (Nor.) +42,0 (2)
8. Jacquelin (Fr.) +47,8 (2)
...
20. Krčmář (ČR) +1:33,1 (3)
22. Moravec (ČR) +1:44,3 (2)
40. Krupčík (ČR) +2:57,4 (2)
57. Štvrtecký (ČR) +5:02,2 (9)
Průběžné pořadí SP (po 4 z 26 závodů):
1. J.T. Boe 210 b.
2. Samuelsson 175
3. Fak 152
4. Lägreid 145
5. T. Boe (Nor.) 144
6. Peiffer (Něm.) 137
...13. Krčmář 107
19. Moravec 90
56. Krupčík 1

Reklama

Související témata: