Hlavní obsah

Na exhibici nejvíc zbohatli Rusové, český pár bral odměnu za šesté místo

Gelsenkirchen
Aktualizováno

Ani covidová doba nezastavila tradici povánoční exhibičního klání mixů biatlonové světové špičky, i když chyběla bouřlivá divácké kulisa a závod se z fotbalového stadionu Schalke musel vrátit ke kořenům do německého Ruhpoldingu. Za hustého sněžení byl na startu i český pár Markéta Davidová, Michal Krčmář a nakonec obsadil šesté místo. Prémii čtrnáct tisíc euro pro každého z vítězů brali Jevgenija Pavlovová a Maxim Jelisejev z Ruska, společnost na stupních vítězů jim dělaly obě německé dvojice.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová na trati

Článek

Češi o dvě příčky zlepšili své umístění z loňského roku a nakonec si pro sebe vyjeli docela slušnou odměnu, každý si odváží šest tisíc euro. První část štafety dvojic začínala pro všech deset párů závodem s hromadným startem, jenže Davidová v husté chumelenici zachybovala hned při úvodní střelbě, což znamenalo, že musela dvakrát na zkrácené trestné kolečko.

Přidala si tím v běhu celkem 150 metrů navíc, takže předávala až osmá téměř půl minuty za nejlepšími. Hlavně díky přesným ranám do terče uháněli v čele domácí Preussová se Schemppem, pronásledováni ruským párem. Českou ztrátu se na čerstvém sněhu snažil stahovat Krčmář, na střelnici si počínal lépe než jeho krajanka, ale umístění moc vylepšit nedokázal.

Prvenství obhajující Italové Wiererová s Hoferem pak sváděli souboj o třetí místo s další německou dvojicí Herrmannová, Doll. Ti byli hodně rychlí běžecky, ale v první části kroužili častěji po trestném kolečku než další aspiranti na stupně vítězů.

Nakonec rozhodlo, že především Jelisejev předváděl rychlopalbu do terče. Devět sekund za nimi do stíhačky vyrážel lepší z německých párů. Ztráty dalších dvojic byly daleko výraznější. Davidová s Krčmářem vyráželi do druhé poloviny sedmi a jejich odstup činil třičtvrtě minuty.

Stíhačka moc změn nepřinesla

Stíhačka moc změn v pořadí nepřinesla. Souboj o prvenství rozhodla předposlední střelba mužů, kdy Schempp dvakrát nezasáhl terč a ztratil kontakt s Ruskem, které mířilo za triumfem. „Překvapili jsme sami sebe, ale na čerstvém sněhu nám jely skvěle lyže," libovala si před kamerou Eurosportu po své premiérové účasti Pavlovová. „Finanční odměna je pro mě krásným dárkem k oslavě nového roku," dodala.

„Žeňu jsem už o pauze uklidňoval. Věděl jsem, že se můžeme opřít o rychlou a přesnou střelbu," doplnil partnerku Jelisejev, který se hned zase vrací na soustředění do rakouského Ramsau. „Je těžká doba, prakticky obden podstupuji testy, ale je moc důležité zůstat zdravý," říkal Rus. Napínavý finiš byl o bronz, rozdílem jedné desetiny domácí Doll předčil Itala.

World Team Challenge - biatlonová exhibice v Ruhpoldingu
1. Pavlovová, Jelisejev (Rusko) 33:06,4 (2)
2. Preussová, Schempp (Německo) +7,1 (3)
3. Herrmannová, Doll (Německo) +25,1 (4)
3. Wiererová, Hofer (Itálie) +25,2 (4)
5. Hauserová, Eberhard (Rakousko) +40,1 (7)
6. Davidová, Krčmář (ČR) +1:39,6 (5)

Reklama