Hlavní obsah

Norští bratři nezvládli stojku, cesta k triumfu se otevřela Lägreidovi. Premiérové body urval Štvrtecký

Oberhof
Aktualizováno

Byla to i ve stíhačce velká jízda norských biatlonistů, znovu nepustili nikoho na stupně vítězů. Jedenáctý závod letošního Světového poháru vyhrál ale nakonec Sturla Holm Lägreid, když k prvenství mířící jeho krajané a bratři Tarjei i Johannes Boe doplatili na selhání při střelbě vstoje. Maličký důvod k radosti měl i Jakub Štvrtecký, jenž se polepšil o šest míst na 35., za což bral premiérových šest bodů do celkové klasifikace.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

V popředí překvapivý vítěz celého závodu, Nor Sturla Holm Laegreid. Za ním český reprezentant Jakub Štvrtecký.

Článek

Už při sprintu norští biatlonisté dominovali, v jejich režii se odehrála i celá stíhačka. Z prvního místa startující Johannes Thingnes Boe ale musel hned po první položce kroužit po trestném kole, a tak se před něj dostal starší bratr Tarjei.

Za nimi figurovali s odstupem dvaceti vteřin krajané Lägreid a Dale. Druhá ležka pak rozdělila sourozeneckou dvojici, protože J. Boe znovu udělal jednu chybu a střelnici opouštěl ve společnosti dalších dvou Norů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Štvrtecký při střelbě.

Na třetí položce potkal se žlutým číslem startujícího lídra SP ale střelecký kolaps, J. Boe netrefil hned pět terčů a propadl se až na 10. místo. Obsazení pódia ale zůstávalo čistě norské, i když poslední zastávka na střelnici, kde se hodně točil vítr, zamíchala pořadím.

Lägreid nakonec své čtvrté prvenství v této zimě uhájil před Dalem. T. Boe, jenž přijel na poslední stojku jako lídr, ale napodobil bratrovo selhání. Přes tři trestná kola ale přece jen bral bronz. Johannes byl v cíli až osmý, když si celkově během stíhačky přidal vinou střelckých chyb 1050 metrů navíc.

Z české mužské reprezentace zdecimované koronavirovou nákazou se do stíhačky kvalifikovali jen dva biatlonisté. Jakub Štvrtecký, jemuž utekl bodový zisk ze sprintu pouze o necelou vteřinu, šel sice po úvodní ležce na trestné kolo, ale další dvě položky dal čistě a statečně se tak rval o umístění mezi třicítkou nejlepších. Jeho poslední zastávku na střelnici však provázely dvě chyby, přesto výborným během uhájil bodované 35. místo.

„Kuba odjel slušný závod, žádnou ránu zbytečně nezahodil a body si za tu práci v tréninku zaslouží. Řekl si o důvěru pro nedělní smíšenou štafetu, k níž dorazí z tréninkové přípravy v Obertilliachu náš nejzkušenější závodník Ondřej Moravec," hodnotil trenér Ondřej Rybář. Milan Žemlička jel stíhačku Světového poháru teprve podruhé v kariéře a dokázal se zlepšit o osm míst oproti startu.

V neděli čekají biatlonisty v Oberhofu ještě dva mixy, o přesném složení české dvojice i kvarteta pro štafetu se teprve trenéři rozhodnou. Individuální závody SP pak pokračují na stejném místě už ve středu, kdy jedou muži 10 km.

Štafety, které startují už v 11.45 h, pojede 24 zemí a Česko nahlásilo sestavu Jislová, Davidová, Moravec, Štvrtecký. Do smíšeného závodu dvojic zasáhne od 14.40 h celkem 27 párů, včetně českých reprezentantů Puskarčíkové s Mikyskou.

Světový pohár biatlonistů v Oberhofu - stíhací závod mužů na 12,5 km:
1. Lägreid (Norsko) 36:01,8 (2)
2. Dale (Norsko) +15,6 (2)
3. T. Boe (Norsko) +25,4 (3)
4. F. Claude (Francie) +30,7 (2)
5. Hofer (Itálie) +36,4 (4)
6. Fak (Slovinsko) +41,2 (1)
7. Samuelsson (Švédsko) +45,4 (2)
8. J. Boe (Norsko) +46,1 (7)
------
35. Štvrtecký (ČR) +2:43,3 (3)
49. Žemlička (ČR) +4:38,3 (2)
Stav SP (po 11 závodech):
1. J. Boe (Norsko) 522
2. Lägreid (Norsko) 481
3. Dale (Norsko) 434
4. T. Boe (Norsko) 423
5. Samuelsson (Švédsko) 403
6. Jacquelin (Francie) 379
7. Ponsiluoma (Švédsko) 349
8. Fillon-Maillet (Francie) 339
-----
22. Krčmář (ČR) 169
29. Moravec (ČR) 109
68. Štvrtecký (ČR) 6
76. Krupčík (ČR) 1

Reklama

Související témata: