Hlavní obsah

Davidová sahala v masáku zase po medaili, nakonec byla pátá

Anterselva
Aktualizováno

Znovu zůstala těsně pod stupni vítězů, ale Markéta Davidová předvedla při Světovém poháru v závodě na 12,5 km s hromadným startem v italské Anterselvě výborný výkon a za páté místo v cíli bere cenných 40 bodů. Z prvenství v cíli se radovala Francouzka Simonová s červeným číslem vedoucí závodnice této disciplíny. Druhá skončila Švédka Hanna Öbergová, na třetím mistě finišovala Rakušanka Hauserová.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Česká biatlonistka Markéta Davidová.

Článek

Závod vyhrazený pro třicet nejlepších celkové klasifikace seriálu začala drtivá většina biatlonistek čistou střelbou, Davidová ale mezi ně nepatřila. Hned první ránu vleže poslala mimo terč, musela tak na jedno trestné kolo a z něj se vrátila na 23. místě s půlminutovou ztrátou na čelo, kde udávaly tempo Němka Herrmannová a Norka Röiselandová.

Po druhé zastávce na střelnici zůstalo na nule už jen devět žen, tentokrát byla bezchybná i česká reprezentantka a poskočila tím na osmnáctou příčku, přičemž nenarostla ani její ztráta. Na lyžích patřila Davidová k nejlepším, čímž se mohla posouvat dál dopředu. Ke třetí střelecké položce přijela už třináctá a bylo znát, že má energii, aby se ještě zlepšila.

Stoprocentní zůstaly po této stojce už jen dvě Rusky - Mironovová s Pavlovovou, a s nimi německý tandem Preussová, Hinzová. Za nimi se ještě hnaly Röiselandová a s maličkým odstupem také Hanna Öbergová s Hauserovou. Davidová se dostala už na osmou pozici. Tajenku "masáku" nevyřešila ještě ani poslední střelba, po níž už nikdo nezůstal na nule.

Davidové odešly na konci síly

Tažení Mironovové zastavila dvě trestná kola. Naopak špičku rozšířila ještě Francouzka Simonová, která sice kroužila v závodě třikrát, ale měla úplně nejlepší běžecký čas a na lyžích předčila i superrychlé Norky. Davidová díky tomu, že dala i tuto další stojku čistě, opouštěla střelnici třetí, ale téměř na zádech měla právě Simonovou a Preussovou.

Pět žen tak mohlo myslet na obsazení tří míst na pódiu. Přes Hannu Öbergovou a Hauserovou se rychle přehnala Simonová, přitom měla v nohách o 300 metrů víc než její soupeřky. Davidové ke konci trochu došly síly, už neměla ani tak rychlé lyže a před cílovou rovinkou ztratila kontakt i s Preussovou. Páté místo je ale zopakováním druhého nejlepšího výsledku sezóny, lépe dopadla jen při předvánočním masáku v Hochfilzenu. Tam skončila čtvrtá.

Během minulé sezony se na stupně vítězů dostala hned třikrát, pokaždé si odnesla bronz. V letošním ročníku SP ale umístění na pódiu Markétě Davidové nadále uniká. Ať se snaží, jak se snaží. „V sobotu po poledni to už bylo docela blízko. Už mi na závěr ale nezbylo tolik sil, co bych si představovala. Holky na konci byly rychlejší, což zamrzelo, když jsem konečně slušně zastřílela," uvedla Davidová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Světový pohár biatlonistek v Anterselvě - 12,5 km žen s hromadným startem
1. Simonová (Francie) 37:05,5 (3)
2. H. Öbergová (Švédsko) +0,2 (1)
3. Hauserová (Rakousko) +3,5 (1)
4. Preussová (Německo) +9,0 (1)
5. Davidová (ČR) +17,6 (1)
6. Mironovová (Rusko) +29,3 (2)
7. Röiselandová (Norsko) +35,8 (3)
8. Eckhoffová (Norsko) +43,4 (4)
Stav Světového poháru (po 15 z 26 závodů)
1. Eckhoffová (Norsko) 625
2. Röiselandová (Norsko) 617
3. H. Öbergová (Švédsko) 616
4. Wiererová (Itálie) 509
5. Hauserová (Rakousko) 490
6. Preussová (Německo) 490
7. Alimbekovová (Bělorusko) 448
8. E. Öbergová (Švédsko) 443
----
10. Davidová (ČR) 404
58. Puskarčíková (ČR) 40
59. Charvátová (ČR) 37
66. Jislová (ČR) 21
Světový pohár v biatlonu v Anterselvě:
13:10 Závod žen s hromadným startem

Reklama