Hlavní obsah

Pád Puskarčíkové zabrzdil štafetu, Charvátová se ale zbavila prokletí trestného kola

Anterselva
Aktualizováno

Česká štafeta žen nemusela při Světovém poháru biatlonistek v Anterselvě na trestné kolo, ale poznamenal ji pád Evy Puskarčíkové hned na začátku prvního úseku. Další tři členky kvarteta výrazně snižovaly ztrátu, kterou nabrala. Nakonec z toho bylo po napínavém finiši čtyř zemí pro reprezentantky desáté místo, pouhou vteřinu od sedmé pozice. Poprvé v sezoně zvítězilo Rusko.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Eva Puskarčíková nemohla být se svým výkonem spokojená

Článek

Štafetu rozbíhající Puskarčíková brzy po startu upadla. „Najely jsme na mostík, tam se to zhustilo a bohužel jsem ležela na zemi," vysvětlovala, proč od začátku běžecky výrazně zaostávala a moc pak neuspěla ani při střelbě vleže. Na vyčištění terče spotřebovala všechny tři náhradní náboje a střelnici opouštěla až poslední, na 20. místě.

„Už jsem se bála, abych nechytla trestné kolo. Než o nějakém větru šlo o to, že jsem byla psychicky rozhodne z té kolize," řekla česká reprezentantka, která opouštěla střelnici dokonce i za Norkou Knottenovou absolvující trestné kolo. Druhou střelbu pak zvládla Puksarčíková čistě, všech pět ran poslala do terče.

Jenže na lyžích byla hodně pomalá předávala až sedmnáctá s propastnou ztrátou půldruhé minuty. „Forma v běhu je taková nijaká, trápila jsem se a za boha nemohla nic sjet," líčila. V čele byly Italky před Němkami a Ruskami, rozestupy měly poměrně výrazné.

Elvira Öbergová vyhořela

Švédské medailové naděje odstřelila Elvira Öbergová, která musela po stojce druhého úseku jít na tři trestná kola. Naopak Jessica Jislová díky ležce bez nutnosti dobíjení a použití jen jednoho rezervního náboje vstoje udržela ještě české naděje při životě.

Posunula štafetu na 11. místo a trochu snížila i odstup na čelo závodu. „Cítila jsem se před závodem docela špatně, ale řekla bych, že ten výkon v běhu i na střelnici snad byl dobrý. Bavilo mě to, štafetu si opravdu užívám," mínila Jislová.

Markéta Davidová vyrážela na trať po boku s Norkou Eckhoffovou. Běžecky patřily mezi nejlepší na třetím úseku. Vleže ale shodně dobíjely dvakrát. Stojku však dala česká jednička s využitím jen jednoho rezervního náboje a třetím nejlepším běžeckým časem vůbec vytáhla štafetu až na sedmé místo.

Charvátová bojovala o sedmé místo

Finišmanka Lucie Charvátová zvládla střelbu nad své poměry. Na ležce dobíjela jednou, vstoje dvakrát, takže žádné trestné kolo. Střelnici opouštěla v balíku celkem čtyř závodnic bojujících o 7. místo. O obsazení stupňů vítězů rozhodovala závěrečná položka.

Preussová si snažila od únavy pomoct dřepováním, ale vedení neudržela. Nejlépe stojku odstřílela Kajševová a přivezla ruskou štafetu do cílem první. Německo bylo druhé a Francie díky skvělém běhu Simonové na posledním úseku třetí. Vítězky minulého štafetového závodu Bělorusky skončily páté za domácími Italkami.

Pro Norsko bylo až šesté místo zklamáním. Charvátová v dramatickém finiši o sedmou příčku, kdy se čtyři štafety srovnaly do rozmezí půl sekundy, dělala, co mohla, ale cílem projela desátá. „V posledních desítkách jsem nenašla prostor, jak se přes blok soupeřek dostat. Hlavně mám radost, že jsem se v poslední štafetě před mistrovstvím světa dokázala zbavit prokletí trestného kola," líčila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):
Ženy - štafeta (4x6 km):
1. Rusko (Pavlovová, Akimovová, Mironovová, Kajševová) 1:07:32,4 (0 tr. okruhů+9 dobíjení)
2. Německo (Hinzová, Hettichová, Herrmannová, Preussová) -11,0 (0+6)
3. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) -21,2 (1+9)
4. Itálie -40,5 (0+8)
5. Bělorusko -46,5 (0+14)
6. Norsko -59,6 (1+12)
7. Švédsko -1:09,7 (3+5)
8. Ukrajina -1:09,9 (0+10)
9. Švýcarsko -1:09,9 (1+11)
10. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Charvátová) -1:10,2 (0+10).

Reklama