Hlavní obsah

Krčmář si pohoršil o jedenáct míst, zlato ze stíhačky obhájil čistou rychlopalbou Jacquelin

Pokljuka
Aktualizováno

Biatlonista Michal Krčmář se dopustil pěti chyb na střelnici a ve stíhacím závodu na MS ve slovinské Pokljuce si oproti startu pohoršil o jedenáct míst a v cíli mu patřila 22. příčka. Druhý z Čechů na startu Ondřej Moravec obsadil 46. pozici. Zlato obhájil Francouz Emilien Jacquelin, jenž poslal všech dvacet ran do terče. Čistá střelba vynesla stříbro z osmého místa startujícímu Švédu Sebastianu Samuelssonovi, jenž ve finiši získal cenný skalp lídra Světového poháru. Nejlepší z Norů Johannes Thingnes Boe byl tak v cíli až třetí.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Krčmářovi po dnešním závodě ztuhl úsměv na rtech

Článek

Krčmář startoval z jedenáctého místa s odstupem jen patnáct vteřin od medailové pozice, jenže hned na první položce pálil dvakrát mimo terč a ze dvou trestných kol se vrátil až jako devatenáctý.

Podobně si 300 metrů hned na začátku nadělil nepřesnou střelbou vleže i senzační vítěz sprintu Švéd Ponsiluoma, takže se boj o medaile příčky se odehrával v režii Francouzů a Norů.

Bronzový se závodu na 10 km Jacquelin se díky rychlým i přesným ranám na střeleckém stavu i svižnému běhu utrhl ostatním a po třetí položce měl už téměř půlminutový náskok na krajana Desthieuxe a Švéda Samuelssona, kterého dopředu posunul výtečný běh a bezchybná střelba.

Krčmář při druhé zastávce na střelnici vyčistil terč, při stojce pak ale musel znovu na dvě trestná kola a šance atakovat elitní desítku vzala za své. „Na střelnici jsem pokazil všechno, co šlo a tím jsem si odstřelil závod. Na vítr se vymlouvat nebudu, tohle jsem měl zvládnout. Jsem ale na sebe naštvanej za tak velký počet chyb," líčil zklamaný český biatlonista. „Pět trestných kol, s tím skutečně nemohl myslet na zlepšení ve stíhačce," uznal trenér.

Ondřej Moravec se startovním číslem 55 potřeboval pro výrazný posun pořadím co nejlepší střelbu, jenže měl už při úvodní ležce problém se zpříčeným nábojem v komoře, takže se zdržel ručním dobíjením a stejně pak musel na trestné kolo. „Musel by celý závod nulovat, jenže on tam nechal celkem čtyři terče," líčil trenér Ondřej Rybář.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Ondřej Moravec si polepšil o devět míst.

Jacquelinova cesta za zlatem byla zpečetěna čtvrtou nulu, poslední stojku odstřílel za neuvěřitelných sedmnáct vteřin. V napínavém finiši o stříbro se projevilo, že Johannes Thingnes Boe měl přece jen v nohách dvě trestná kola, zatímco Samuelsson nemusel na žádné.

Mistrovství světa biatlonistů v Pokljuce - stíhací závod mužů na 12,5 km
1. Jacquelin (Francie) 31:22,1 (0)
2. Samuelsson (Švédsko) +7,3 (0)
3. J. Boe (Norsko) +8,1 (2)
4. Fillon Maillet (Francie) +32,5 (2)
5. Desthieux (Francie) +41,9 (1)
6. Lägreid (Norsko) +57,9 (1)
7. Latypov (RBU) +1:35,1 (2)
8. Pryma (Ukrajina) +2:00,6 (3)
------
22. Krčmář (ČR) +3:04,9 (5)
46. Moravec (ČR) +4:54,7 (4)

Reklama

Související témata: