Hlavní obsah

Totální kolaps české štafety! Davidová na všechno nestačila

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

Hodně trpký byl pro české biatlonistky domácí štafetový závod na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. V cíli byly osmnácté se ztrátou přes pět minut. Hned na prvním úseku měla Jessica Jislová velké problémy, což znamenalo propad na chvost startovního pole. Další dvě členky štafety se snažily pozici reprezentantek alespoň trochu vylepšit, jenže finišmanka Lucie Charvátová v marné snaze dohnat ztrátu až moc riskovala při střelbě a musela celkem na pět trestných kol. Zvítězily Švédky a získaly tím malý křišťálový glóbus za tuto disciplínu. Hodnocení ženských štafet dosud vedoucí Německo se nedostalo ve Vysočina Areně ani do první desítky.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Markéta Davidová na úvod SP v Novém Městě na Moravě

Článek
Fotogalerie

České problémy nastaly už při úvodní položce vleže, kdy štafetu rozbíhající Jessica Jislová na sestřelení posledního terče spotřebovala všechny tři rezervní náboje. „Překvapilo mě, že ta poslední rána šla mimo, už jsem se zvedala a úplně si tím zrušila polohu. Nechala jsem tam spoustu času a už se to se mnou táhlo," mínila biatlonistka, která se tím propadla až na předposlední 20. místo.

Nezlepšila ho ani při stojce, kdy znovu třikrát dobíjela a nabrala tím už více než minutovou ztrátu. „Neomluvitelný kolaps. Hrozně mě to štve, chtěly jsme si doma zajet pěkný výsledek, ale zadělala jsem na průšvih a musela jsem si to sama vyžrat," přiznala Jislová. Čelo závodu bylo beznadějně pryč.

Na lyžích se ohromně trápící Eva Puskarčíková těžko mohla na českém zmaru něco změnit, i když dala čistě a rychle stojku. „Jsem sice ráda za solidní střelbu, bohužel se svým během nedokážu štafetě víc pomoct," litovala. „Chyběl ji tam kontakt s holkama před ní, ale i tak nachytala opravdu velkou ztrátu v běhu," připustil asistent trenéra Jiří Holubec.

Štafetu o čtyři místa dopředu posunula mistryně světa Markéta Davidová. „Nemá cenu hodnotit sebe. Bohužel jsme jako čtveřice štafetu vůbec nezvládly," říkala.

Lucie Charvátová poslední úsek nezvládla, na střelnici přijela čtrnáctá. „Lůca to pak definitivně zazdila, byla při střelbě hodně v křeči," říkal Holubec s tím, že s pěti trestnými koly a celkem šestnácti dobíjeními nemohlo Česko absolutně pomýšlet na dobrý výsledek.

Švédkám zajistila glóbus finišmanka Elvira Öbergová, která v cílové rovince předstihla Bělorusku Kručinkinovou

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):
Ženy - štafeta (4x6 km):
1. Švédsko (Brorssonová, H. Öbergová, Perssonová, E. Öbergová) 1:03:26,6 hod. (0 trest. okruhů+6 dobíjení)
2. Bělorusko (Krjuková, Alimbekavová, Solaová, Kručinkinová) -1,2 (0+9)
3. Francie (Bescondová, Braisazová-Bouchetová, Chevalierová, Simonová) -27,8 (1+8)
4. Ukrajina -28,7 (1+10)
5. Norsko -40,0 (1+10)
6. USA -40,1 (0+7),
...18. Česko (Jislová, Puskarčíková, Davidová, Charvátová) -5:00,7 (5+16).

.

Reklama

Související témata: