Hlavní obsah

Totální propadák! České biatlonistky po výbuchu na střelnici nepojedou stíhačku

Aktualizováno

Historicky nejhorší sprint Světového poháru mají za sebou české biatlonistky, na závěr sezony v Östersundu se ani jedna z nich nekvalifikovala do sobotního stíhacího závodu. Na výkonu všech čtyř se bohužel podepsaly akutní zdravotní problémy a k tomu přišel totální výbuch na střelnici, nejlepší z reprezentantek Lucie Charvátová obsadila až 69.(!) místo. Jasné kralování sezoně potvrdila už třináctým vítězstvím Norka Tiril Eckhoffová a právem jí patří velký křišťálový glóbus pro celkovou vítězku seriálu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká biatlonistka Markéta Davidová na trati sprintu v Novém Městě na Moravě.

Článek

V české výpravě začala v noci před závodem žen na 7,5 km řádit střevní viróza. „Od rána bylo jasné, že to nemůže dopadnout dobře. Holky měly opravdu silné střevní potíže, prakticky nespaly a bylo to na nich na lyžích i střelbě děsně znát. Věděli jsme, že jdeme vyloženě vabank, podle toho to i skončilo. Teď musíme jen doufat, že Makula se dá trochu do kupy pro nedělní masák," litoval asistent trenéra Jiří Holubec.

Česká jednička Markéta Davidová absencí ve stíhacím závodě asi ztratila reálnou šanci skončit v první desítce konečného pohárového pořadí. „O černém čaji a suchém chlebu se závodí těžko. Semlelo mě to víc, než bych si chtěla připustit. Nešlo v takovém stavu moc dělat, měla jsem od půlnoci úplně jiné starosti. Ve svěťáku je strašně znát, jakmile je s tělem něco v nepořádku," připouštěla bledá Davidová.

„Necítila jsem se taky od rána vůbec dobře, jela jsem v podstatě na lačno a bylo to neskutečné utrpení," doplnila krajanku Eva Puskarčíková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eva Puskarčíková během sprintu žen v rámci Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Charvátová byla zdravotními problémy z českého kvarteta zasažena relativně nejméně. „Asi se cítím z holek nejlépe, ale děsně mě to mrzí. Na lyžích jsem bojovala, co to šlo, jenže ty tři rány mimo terč vleže jsem strhla. Asi jsem brala moc za spoušť. Chybělo mi na střelnici víc trpělivosti a s každým kilometrem mě to pak sundávalo dolů," líčila Charvátová, kterou nakonec dělilo od účasti v sobotní stíhačce jen osm sekund.

Vyrovnanost pátečního sprintu dokládá, že se 31 závodnic vešlo do minutové ztráty na vítěznou Norku. Eckhoffová vyhrála sprint posedmé za sebou, i když musela na jedno trestné kolo, Ještě 1200 metrů před cílem ztrácela čtyři a půl sekundy na bezchybně střílející Italku Wiererovou, ale po mohutném finiši ji konečným časem těsně předčila.

V elitní desítce figurovaly čtyři Norky. Nejlepší z nich Eckhoffová může případným triumfem ve stíhačce vyrovnat už dvacet let starý rekord Magdaleny Forsbergové ze Švédska čítající 14 pohárových vítězství v jedné sezoně.

Finále SP v biatlonu v Östersundu – sprint žen na 7,5 km:
1. Eckhoffová (Norsko) 18:44,6 (1 trestné kolo)
2. Wiererová (Itálie) +2,5 (0)
3. Tandrevoldová (Norsko) +6,7 (0)
4. Chevalierová-Bouchetová (Francie) +15,4 (1)
5. Hauserová (Rakousko) +16,4 (1)
6. Röiselandová (Norsko) +18,2 (1)
-----
69. Charvátová (ČR) +1:55,9 (4)
70. Davidová (ČR) +1:57,4 (3)
94. Puskarčíková (ČR) +3:07,3 (3)
101. Jislová (ČR) +4:37,7 (8)
Stav Světového poháru (po 24 z 26 závodů)
1. Eckhoffová (Norsko) 1103
2. Röiselandová (Norsko) 924
3. H. Öbergová (Švédsko) 824
4. Wiererová (Itálie) 811
5. Preussová (Německo) 795
6. Hauserová (Rakousko) 786
-----
11. Davidová (ČR) 622
46. Charvátová (ČR) 129
59. Puskarčíková (ČR) 64
67. Jislová (ČR) 45

Reklama

Související témata: