Hlavní obsah

Štafeta biatlonistů se tlačila na stupně vítězů, nakonec byla šestá

Kontiolahti
Aktualizováno

Medaile byla dlouho na dohled, česká štafeta mužů ale nakonec na biatlonovém MS ve finském Kontiolahti obsadila šesté místo. Trochu doplatila na potíže, které měl na střelnici její finišman Ondřej Moravec a nešlo jen o nepřesné rány, ale i o potíže se zaseklým nábojem. Ze zlata se radují Němci, kteří napodobili páteční triumf svých krajanek.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Německý biatlonista Simon Schempp slaví s vlajkou vítězství ve štafetě.

Článek
Fotogalerie

„Z vývoje závodu bychom se možná chtěli vidět o chloupek výš, ale mám radost, že jsme se celou dobu pohybovali vpředu. Moravce při stojce postihl špatně vyhozený náboj a musel tam neplánovaně dobíjet. Vteřinky, které utekly, nám asi vzaly čtvrté místo," líčil v České televizi šéftrenér Ondřej Rybář.

Úvodní střeleckou položku štafetového závodu zvládl nejrychleji Němec Lesser. Krčmář pečlivě hlídal každou ránu, ale obešel se bez náhradního náboje a ze střelnice odjížděl desátý. Do velkých potíží se dostalo favorizované Rusko, Garaničev ani přes maximální dobíjení nesundal všechny terče a musel na trestné kolo, což vedoucí zemi Světového poháru srazilo úplně na chvost sedmadvacetičlenného startovního pole.

Vpředu jel pohromadě balík téměř dvaceti závodníků, v němž byl první člen české štafety bezpečné schován. Takhle hejno biatlonistů dojelo i na stojku úvodního úseku, Krčmář ji zvládl čistě a posunul se na výbornou pátou příčku. Byl pouhých 11 sekund za vedoucím Simonem Fourcadem, kterého ale na posledním kilometru předstihl Björndalen.

Soukup udržel štafetu v kontaktu s nejlepšími

Jednačtyřicetiletá legenda světového biatlonu se tak postarala o to, že Norsko předávalo první před Francií a Německem. Soukup vyrážel na svůj úsek čtvrtý, jen sedmnáct sekund za nejlepšími. Měl však velkou smůlu, když si ve stoupání píchl hůlku mezi lyže. „Jak se mi zlomila hůl, tak jsem upadl, ale ztráta zase nebyla tak velká. Snad mohu být se svým vystoupením spokojený," říkal český závodník, jenž na střelbu vleže přijel na 6. pozici.

I když poslední, pátou ranou minul terč, vše rychle opravil a udržel své umístění. V čele se drželo trio Norsko, Německo, Francie a za ním s odstupem zhruba dvaceti vteřin bojovalo čtyři štafety o 4. místo a v této skupince figuroval i Soukup, jenž pak stojce střílel v rytmu a přesně, takže nemusel vůbec dobíjet. Maximální počet povolených nábojů vyčerpal Tarjei Boe v norské sestavě a místo něj se do absolutní špičky vmáčknul Ital Hofer.

Francouzi, Němci a Italové pak předávali v rozpětí tří sekund, Soukup si musel běžecky sáhnout až na dno a dokončil svůj úsek na 7. pozici se ztrátou patnácti vteřin na medailovou pozici. I když Volkov posunul dopředu Rusko, původně vážní adepti na zlato byli v polovině závodu až třináctí.

Šlesingr posunul Česko na bronzovou příčku

Na vpředu jedoucí trio se bleskově dotáhl Nor Johannes Boe, za Česko v té chvíli jedoucí Šlesingr na svou první položku dorazil šestý a všech pět ran poslal do terče, navíc vleže střílel i hodně rychle, což ho vyneslo na 3. příčku pouhých osm vteřin za Německo a Norsko. Bormolini poslal Itálii na trestné kolo a znamenalo to její vypadnutí z první desítky.

Šlesingr předváděl výtečný běžecký výkon, oba soupeře před sebou rychle dotáhl a na stojku šli všichni společně. Peiffer to zvládl čistě, Johannes Boe i Šlesingr dvakrát dobíjeli a odjeli 13 vteřin za lídrem. „Věřil jsem, že když se zadaří, tak můžeme být vysoko. Poslední kilák mně už moc nechutnal, ale dalo se to nějak domlátit," vykládal český reprezentant.

Moravec měl potíže při střelbě

Při poslední předávce se drželi v čele Němci, za nimi byli o 15 sekund Norové a Češi, čtvrtí Francouzi pak zaostávali za touto dvojicí už o půl minuty, ale jejich finišman Martin Fourcade začal rychle ztrátu smazávat. Navíc při první položce závěrečného úseku se Moravec dostal do velkých potíží, musel vleže využít všechny tři náhradní náboje.

„Radši bych se k tomu nevracel, jak se tam Svendsen zvedal, tak do mě nechtěně kopnul a vyvedl mě z koncentrace," tvrdil Moravec, jenž nakonec střelnici opouštěl na čtvrté příčce, 47 sekund za vedoucím Německem a se ztrátou šesti vteřin na třetí Francii. Moravcovi ke všemu ještě začali dýchat na záda Rakušané a Rusové a bylo jasné, že klíčovou se stane poslední střelba.

Vedoucí Schempp při ní jednou dobíjel, ale jeho cestu ke zlatu to neohrozilo. Podobně si vedl Svendsen a bronz zajistil své zemi bezchybně pálící Fourcade. Moravcovi se při střelbě vestoje bohužel vzpříčil náboj v komoře. „K tomu všemu ještě tohle, nemám z toho závodu úplně dobrý pocit," mínil Moravec. Řešení technických problémů se střelbou ho stálo čtvrtou pozici. Na ni se dostalo Rusko, český finišman pak ještě svedl napínavý souboj s Rakušany o pátou příčku, ale neuspěl.

Mistrovství světa v biatlonu Kontiolahti - štafeta 4x7,5 km muži:
1. Německo (Lesser, Böhm, Peiffer, Schempp) 1:13:49.5 (0 trestných kol + 3 dobíjení)
2. Norsko (Björndalen, T. Bö, J.Bö, Svendsen) -15,4 (0+6)
3. Francie (S. Fourcade, Béatrix, Maillet, M. Fourcade) -33,6 (0+4)
4. Rusko - 49,7 (1+6)
5. Rakousko -54,8 (1+4)
6. ČR (Krčmár, Soukup, Šlesingr, Moravec) -55,1 (0+6)
7. Švýcarsko -1:48,8 (0+7)
8. Slovinsko -1:49,2 (0+6)
9. Ukrajina -2:31,5 (0+3)
10. Bělorusko -2:34,7 (0+11)

Reklama

Související témata: