Hlavní obsah

Medailové rozloučení se světovým šampionátem! Moravec vybojoval stříbro

Kontiolahti
Aktualizováno

Nejúspěšnější mistrovství světa v historii pro český biatlon završil ve finském Kontiolahti Ondřej Moravec ziskem stříbrné medaile ze závodu na 15 km s hromadným startem. Celkem mají reprezentanti ze šampionátu čtyři cenné kovy, přičemž Moravec vlastní kompletní sbírku a při posledním vystoupení zaostal jen o vteřinu za vítězným Slovincem Jakovem Fakem. Výborný byl i Michal Šlesingr, jenž i přes tři trestná kola dojel pátý.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Biatlonista Ondřej Moravec se raduje po závodu s hromadným startem, ve kterém vybojoval stříbrnou medaili.

Článek
Fotogalerie

„Ondra zaslouží obrovskou pochvalu, zajel maximum, na co měl a udělal si to na cestě za medailí, jak potřeboval. Jeho stříbro je pro nás skutečně parádní tečkou," uvažoval v České televizi šéftrenér Ondřej Rybář, jenž měl v závodě na startu hned tři svěřence.

Všichni při úvodní střelecké položce ale jednou chybovali. Moravec minul terč hned první ranou, naopak Šlesingr tou poslední. Čistý nebyl ani Soukup a společně tak spadli až do třetí desítky. První střelbu vleže totiž s nulou předvedlo dvacet závodníků.

Velký balík biatlonistů moc nerozdělila ani druhá položka, bezchybných po ní zůstal tucet závodníků. Tentokrát střílelo čistě i celé reprezentační trio. Na 13. místo se ztrátou čtrnácti vteřin se tak už vytáhl Šlesingr, hned za ním byl Moravec a Soukup držel dvaadvacátou příčku.

Šlesingr s Moravcem čelo dojeli

V polovině závodu se před strmým stoupáním, tzv. střechou, zase sjela vpředu velká skupina a osmnáct biatlonistů tam bylo srovnáno v osmi vteřinách. Mezi nimi i český tandem Šlesingr, Moravec. Zatímco prvně jmenovaný musel na dvě trestná kola, Moravec zvládl střelbu vstoje rychle a čistě, což ho katapultovalo na čtvrtou příčku za Francouze S. Fourcada, Nora Björndalena a Rakušana Edera.

Medailové pořadí zemí MS:
1. Francie321
2. Německo320
3. Norsko124
4. Česko121

Moravec tam měl pěti vteřinový odstup na vedoucí trio. I když ho docela brzy sjel, na zádech ale přivezl dalších osm biatlonistů. Šlesingr opouštěl střelnici až dvacátý, jeho ztráta na čelo činila přes čtyřicet sekund. Nejlepší běžecký výkon z celého startovního pole a taktizování vpředu mu umožnily umazat manko, před závěrečnou střelbou bylo už necelých dvacet vteřin.

Fak urval vítězství v závěrečném kilometru

Moravec zastřílel poslední položku čistě, čímž se udržel vpředu s norským tandemem Björndalen, T. Bö a s nimi jel ještě Slovinec Fak. O medailích se rozhodovalo na posledním kilometru. Běžecky nejlepší byl z vedoucího kvarteta Fak a urval tak pro sebe zlato, za ním se probil Moravec pro nádherné stříbro a z dvojice Norů zbyl bronz pro Böeho.

Šlesingr dal při poslední zastávce na střelnici také nulu a vmáčknul se tím zpátky do elitní desítky. Dokonce se pustil do odvážné stíhačky, která ho vynesla v cíli na páté místo.

„Ten závěr nebyla ode mne žádná vybroušená taktika. Zdálo se mi ale, že se vpředu docela dost taktizovalo, a když jsem viděl ten vlak za námi, tak jsem si říkal, že není dobré si je nechat dojet na záda, proto jsem za to trochu vzal a vyšlo to parádně," usmíval se v České televizi Ondřej Moravec.

Michal Šlesingr se v cíli přece jen trochu mračil: „Nemůžu říct, že jsem s pátým místem spokojen. Škoda těch mých tří kol a spálit naději na medaili na stojce, když člověk cítí, že na to ten den běžecky má, tak to skutečně mrzí," vykládal.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - závody s hromadným startem:
Muži (15 km):
1. Fak (Slovin.) 36:24,9 (1 tr. okruh)
2. Moravec (ČR) -1,0 (1)
3. T. Bö -3,7 (1)
4. Björndalen (oba Nor.) -10,2 (0)
5. Šlesingr (ČR) -18,4 (3)
6. J. Bö (Nor.) -18,7 (2)
7. Šipulin (Rus.) -22,8 (3)
8. Schempp (Něm.) -25,6 (2)
9. S. Fourcade -27,9 (1)
10. M. Fourcade (oba Fr.) -30,9 (4)
...28. Soukup (ČR) -1:57,0 (3)
Průběžné pořadí SP (po 22 z 25 závodů):
1. M. Fourcade 933
2. Šipulin 822
3. Fak 800
4. Schempp 767
5. J. Bö 696
6. Moravec 632
...10. Šlesingr 556
39. Soukup 145
47. Krčmář 99
63. Krupčík (oba ČR) 43

Reklama

Související témata: