Hlavní obsah

IBU chce prověřit dopingové vzorky ruských biatlonistů ze Soči

Presque Isle

Mezinárodní biatlonová federace IBU hodlá znovu prověřit vzorky odebrané ruským reprezentantům při dopingových kontrolách na olympijských hrách 2014 v Soči a před nimi. Viceprezident IBU Jim Carrabre vyzval k podobnému kroku také představitele dalších zimních sportů. Zároveň dnes biatlonová federace zveřejnila, že měl nejmenovaný sportovec pozitivní test během lednového závodu Světového poháru. Žádné podrobnosti k případu IBU neuvedla.

Foto: Mike Ridewood, ČTK/AP

Biatlon, ilustrační foto.

Článek

"Nezdá se mi, že by systém dopingových kontrol v Soči byl efektivní. I na mnohem méně významných soutěžích bývá počet pozitivních testů vyšší," řekl Carrabre norské televizi NRK. Jedinou přistiženou biatlonistkou v Soči byla Němka Evi Sachenbacherová-Stehleová.

Carrabre se odvolává na doporučení Světové antidopingové agentury WADA, která po loňském skandálu ruských atletů vyzvala k testování starších vzorků i v zimních sportech. "Byla by chyba nic neudělat," prohlásil Carrabre, jenž v minulém týdnu jednal s představiteli WADA na Světovém poháru v Presque Isle.

Kdo se provinil v lednu při SP, federace nezveřejnila. Test byl pozitivní na nově zakázané meldonium, tedy stejnou látku, kvůli níž už je suspendována Ukrajinka Olga Abramovová. Členka bronzové štafety z prosincového závodu SP v Hochfilzenu odmítla analýzu B vzorku a čeká na verdikt disciplinární komise.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články